Další útok a oběti. Letecké společnosti kvůli bojům ruší lety do Tel Avivu

Oběti bojů v v Pásmu Gazy

Oběti bojů v v Pásmu Gazy Zdroj: ctk

Izraelská armáda v noci na dnešek bombardovala 20 cílů v palestinském Pásmu Gazy. Zahynulo podle ní 20 palestinských radikálů a armáda přišla o další dva vojáky. Počet izraelských obětí více než čtrnáctidenního konfliktu stoupl na 31, na palestinské straně je podle palestinských zdrojů 644 mrtvých, z nichž více než 200 byli podle izraelské armády palestinští ozbrojenci.

Velké letecké společnosti kvůli pokračujícím raketovým útokům Palestinců na Izrael pozastavily lety do Tel Avivu, podle DPA na informačních tabulích na Ben Gurionově letišti ráno chyběly tři čtvrtiny obvyklých letů. Mezi prvními pozastavení leteckého spojení pro dnešek oznámily Delta Air Lines, American Airlines Group, United Airlines a dále také Lufthansa, KLM a Air France. ČR zatím lety do Izraele neomezila, v noci do Tel Avivu dorazily oba noční spoje z Prahy společností ČSA a Travel Service.

K dopravcům, kteří odmítají posílat letadla do Tel Avivu, se dnes připojila také jordánská společnost Royal Jordanian, která normálně zajišťuje 20 letů mezi Ammánem a Tel Avivem denně.

Odpovědná reakce

American Airlines už rozhodly, že nebudou do Tel Avivu létat ani ve čtvrtek. Pro dnešek lety zrušila také maďarská společnost Wizz Air a od úterního večera do Tel Avivu nelétá ani polská společnost LOT. Zda budou lety ve čtvrtek obnoveny, závisí na bezpečnostní situaci.

Kerry přišel do Izraele jednat o ukončení bojů
Do Izraele dnes přicestoval šéf americké diplomacie John Kerry. Bude jednat o ukončení bojů v Pásmu Gazy s izraelskými i palestinskými představiteli a sejde se také s generálním tajemníkem OSN Pan Ki-munem.
Kerry i Pan Ki-mun jsou v oblasti už několik dní a snaží se zastavit konflikt, který od jeho zahájení 8. července nepřežilo více než 640 Palestinců a 31 Izraelců. Většina palestinských obětí jsou civilisté.

Washingtonský konzultant pro leteckou dopravu Robert Mann se domnívá, že američtí dopravci se zachovali odpovědně, protože nesou právní odpovědnost za provoz svých letadel. V úterý totiž dopadla jedna palestinská raketa do vzdálenosti asi 1,5 kilometru od letiště.

Prý není důvod

Americký Federální úřad pro letectví (FAA) vydal doporučení k pozastavení letů v úterý na 24 hodin, ale izraelští politici včetně premiéra Benjamina Netanjahua vyzvali k obnovení letů. Ministr dopravy Jisrael Kac prohlásil, že pro rušení letů není „žádný důvod“. S omezením nesouhlasí ani bývalý newyorský starosta Michael Bloomberg. Vyzval USA, aby lety obnovily, a sdělil, že ze solidarity s Izraelem nasedne do prvního letadla do Tel Avivu.

Šéf izraelských cestovních kanceláří Jossi Fatael navrhl Kacovi, aby vláda dala pro mezinárodní lety k dispozici vojenské a civilní letiště Ovda na jihu země. Leží asi 60 kilometrů od rudomořského přístavu Ejlat a je druhým největším mezinárodním letištěm v zemi. Využívá se hlavně pro těžká nákladní letadla, pro něž je přistávací dráha letiště v Ejlatu příliš krátká. Ovdu využívá také armáda.