Dánové kývli na anonymní nabídku, koupí část Panama Papers

Centrum Kodaně

Centrum Kodaně Zdroj: Furya via Wikimedia Commons (CC BY 2.0)

Dánský ministr pro daňové záležitosti Karsten Lauritzen prohlásil, že úřady koupí data z takzvaných Panamských dokumentů. Ty odkrývají praktiky převádění peněz do takzvaných daňových rájů. Lauritzen uvedl, že dánské daňové úřady dostaly v létě anonymní nabídku, na jejímž základě by mohly získat údaje týkající se až 600 Dánů, které unikly z panamské právní a poradenské společnosti Mossack Fonseca specializující se na zakládání společností v daňových rájích (offshore firem).

Podle Lauritzena „vše nasvědčuje tomu, že se jedná o užitečné informace“. „Dlužíme to všem dánským daňovým poplatníkům, kteří poctivě platí daně,“ dodal ministr.

Lauritzen řekl, že i další parlamentní strany podporují koupi části z 200 tisíc dokumentů, které unikly z firmy Mossack Fonseca. „Materiály obsahují relevantní a platné informace o několika stovkách dánských daňových poplatníků,“ uvedl Lauritzen. Částka požadovaná za uvedená data podle Lauritzena nepřesahuje deset milionů dánských korun (36 milionů korun).

Převádění peněz do offshore firem samo o sobě není nezákonné. Podle expertů by ale Panamské dokumenty (Panama Papers) mohly poskytnout důkazy o daňových únicích, praní špinavých peněz, porušování sankcí, drogových obchodech a dalších zločinech.

Média počátkem dubna začala zveřejňovat část informací z Panamských dokumentů, v nichž lze najít i jména řady známých politiků, sportovců a dalších osobností.