De Gucht: EU zvažuje odškodné také pro výrobce potravin

Evropská unie uvažuje o vyplácení odškodného evropským výrobcům potravin zasaženým ruským embargem. Uvedl to podle agentury Reuters eurokomisař pro obchod Karel De Gucht.

„V rámci snahy o řešení problémů evropských výrobců potravin způsobených ruskými restrikcemi se v prvním kroku zaměřujeme na nové trhy. Hodláme použit mimořádnou kompenzaci tam, kde to nebude fungovat,“ uvedl eurokomisař.

De Gucht příští týden odcestuje do Spojených států, kde bude jednat o větším otevření tamního trhu pro evropské zboží. „Doufám, že chápou, že by měli otevřít své trhy pro naše produkty,“ prohlásil. Moskva v srpnu zakázala veškerý dovoz masa, ryb, mléka, mléčných výrobků, ovoce a zeleniny z EU, USA a z několika dalších západních zemí. Reagovala tak na západní sankce uvalené kvůli krizi na Ukrajině na vybrané ruské podniky, činitele a některá odvětví ruské ekonomiky.

180 miliard v oběhu

Evropská komise od té doby představila různá opatření na podporu evropských zemědělců a výrobců potravin. Hodnota těchto opatření se podle eurokomisaře pro zemědělství Daciana Ciolose pohybuje kolem 180 milionů eur, což je pět miliard korun. Podle agentury DPA však tyto peníze nejsou určeny přímo podnikům, ale mají prostřednictvím omezení nabídky zabránit poklesu cen potravin v Evropě.

Obavy z negativních dopadů ruského embarga vyjádřila také řada českých potravinářských firem. Například největší konzervárny Hamé v srpnu uvedly, že hodlají požadovat po vládě, potažmo po EU, kompenzaci případných škod a zmařených investic vzniklých omezením dodávek na ruský trh.

Pět miliard ročně


Loni EU vyvezla do Ruska potraviny v hodnotě 11,8 miliardy eur. Z toho zboží, jehož se týká ruské embargo, představovalo 5,1 miliardy eur, konstatuje dokument.

Ministři zemědělství EU budou v pátek zasedat v Bruselu, aby jednali o odpovědi na ruské embargo. EU nyní chystá další zpřísnění protiruských sankcí a v pátek bude připravena jejich konkrétní podoba.