Deflace v eurozóně v květnu zpomalila na desetinu procenta

Euro (ilustrační foto)

Euro (ilustrační foto) Zdroj: CC BY 2.0: Images Money via Flickr

Eurozóna zůstala v květnu již druhý měsíc za sebou v deflaci. Meziroční pokles spotřebitelských cen ale zpomalil na 0,1 procenta z dubnového tempa 0,2 procenta. V konečných údajích to potvrdil statistický úřad Eurostat. Loni v květnu byla meziroční inflace v zemích eura kladná a činila 0,3 procenta.

Stejný vývoj inflačních ukazatelů zaznamenala v dubnu a květnu i celá Evropská unie. V záporném pásmu přitom byla v květnu inflace v 16 zemích EU. Největší vliv na pokles cen měly opět energie, zejména ceny pohonných hmot, topného oleje a plynu. Zvýšily se naopak ceny ve většině ostatních kategoriích, nejvíce v restauračních službách.

Evropská centrální banka (ECB) v posledních letech důrazně uvolňuje měnovou politiku, aby podpořila hospodářský růst a zvýšila inflaci, která se už delší dobu pohybuje kolem nuly. Její kroky ale zatím žádoucí zrychlení růstu a zvýšení inflace zatím nepřinesly. Dlouhodobým cílem ECB je návrat meziroční míry inflace ke dvěma procentům.

ECB se v březnu rozhodla podpořit růst cen i ekonomiky v eurozóně snížením všech úrokových sazeb, posílením programu nákupů dluhopisů a novou nabídkou levných úvěrů soukromému finančnímu sektoru.