Desítky tisíc Bělorusů opět vyšly do ulic, impulsem byla Lukašenkova inaugurace

V Minsku proti Lukašenkovi demonstrují desítky tisíc lidí

V Minsku proti Lukašenkovi demonstrují desítky tisíc lidí Zdroj: Reuters

Protest proti výsledkům prezidentských voleb v Minsku, Bělorusko
Protest proti výsledkům prezidentských voleb v Minsku, Bělorusko
Demonstrace v Bělorusku
Členka vedení běloruské opozice Maryja Kalesnikavová byla zadržena. Není ale zřejmé, zda v Minsku nebo na hranicích s Ukrajinou a o jejím dalším osudu není nic známo
V Minsku proti Lukašenkovi demonstrují desítky tisíc lidí
16
Fotogalerie

Desítky tisíc lidí se sešly na demonstraci v centru Minsku, kde se stejně jako v dalších běloruských městech již padesátý den protestovalo proti režimu prezidenta Alexandra Lukašenka. Informovaly o tom zahraniční tiskové agentury i běloruský server Tut.by. 

V hlavním městě policie zadržela nejméně deset lidí a podle aktivistů, které cituje agentura Reuters, v celé zemi ve vazbě skončilo nejméně 53 osob.

Dnešní protestní akce se konaly pod heslem Národní inaugurace skutečného prezidenta - opravdovou hlavou státu je podle Lukašenkových odpůrců opoziční kandidátka v srpnových volbách Svjatlana Cichanouská.

V Minsku dnes protestní průvod prošel mimo jiné po okružní třídě Mašerava. Podle agentury AFP se na demonstraci sešlo zhruba 50.000 lidí. Někteří z nich skandovali "Svjata je prezidentka". Lidé demonstrovali také v dalších běloruských městech; například v Gomelu či Mohylovu na východě země podle agentury AFP policie protestující rozháněla slzným plynem a zábleskovými granáty. Podle agentury DPA se objevily informace i o nasazení vodních děl.

Motto dnešních demonstrací, které označuje Cichanouskou za pravou prezidentku, je reakcí na Lukašenkovo nedávné uvedení do úřadu. Prezidentskou přísahu složil dlouholetý běloruský vůdce 23. září, přestože mnozí Bělorusové označují výsledek srpnových voleb za zfalšovaný a Lukašenkovo zvolení neuznává ani Evropská unie. Za skutečnou vítězku voleb běloruská opozice považuje právě Cichanouskou.

Organizace na ochranu lidských práv Vjesna uvedla, že bezpečnostní složky po celé zemi dnes zadržely nejméně 53 lidí. Už dříve ruská agentura Interfax informovala o deseti zadržených v Minsku. V sobotu ve vazbě podle běloruského ministerstva vnitra skončilo 150 osob. Úřady uvedly, že 116 z nich zůstane ve vazbě až do soudního projednání možného porušení zákona, napsal dnes běloruský server Tut.by.

Mezi sobotními zadrženými jsou převážně ženy, které se účastnily ženské protestní akce. Podle médií demonstrantky násilně odváděli a nutili nastupovat do mikrobusů příslušníci bezpečnostních oddílů bez jakéhokoli označení.

Nesouhlas s Lukašenkovým režimem před svojí pondělní návštěvou Lotyšska a Litvy vyjádřil francouzský prezident Emmanuel Macron. "Je zřejmé, že Lukašenko musí odejít," citoval ho týdeník Le Journal du Dimanche. "To, co se děje v Bělorusku, je příkladem krize moci, autoritářské moci, která nedokáže přijmout logiku demokracie a je závislá na síle," prohlásil Macron. Francouzský prezident také uvedl, že obdivuje odvahu účastníků běloruských protestů,