Déšť přinesl úlevu Austrálii trpící požáry. Potrvá ale maximálně tři dny

Austrálii i nadále sužují požáry a situace se stále nelepší.

Austrálii i nadále sužují požáry a situace se stále nelepší. Zdroj: Reuters

Austrálii i nadále sužují požáry a situace se stále nelepší.
Austrálii i nadále sužují požáry a situace se stále nelepší.
Ničivé požáry v Austrálii
Ničivé požáry v Austrálii
Ničivé požáry v Austrálii
42
Fotogalerie

Australské úřady využily mírného deště a přechodného ochlazení k evakuaci či zásobení lidí, kteří byli kvůli ničivým lesním požárům na jihovýchodě země řadu dní odříznuti od světa. Podle hasičů ale není naděje, že by nynější srážky dokázaly největší a nejnebezpečnější požáry zcela uhasit, než teploty v oblasti opět stoupnou. Meteorologové předpovídají, že oteplení přijde nejpozději ve čtvrtek.

Požáry na australském východním pobřeží připravily v posledních týdnech o život již 25 lidí a další dva jsou nezvěstní. Zatím poslední obětí je 71letý muž, který byl pohřešován od 31. prosince ve státě Nový Jižní Wales. Policisté v pondělí potvrdili jeho smrt. Ve státě Nový Jižní Wales nadále hoří 146 požárů a ve státě Viktorie dalších 40. Podle agentury Reuters plameny sežehly již 2000 domů a osm milionů hektarů porostu. Léto na jižní polokouli přitom ještě zdaleka nedosáhlo vrcholu.

Premiér Scott Morrison v pondělí oznámil vládní pomoc ve výši dvou miliard australských dolarů (31,5 miliardy korun), jež by měla být v příštích dvou letech investována do obnovy budov a infrastruktury zničené požáry. Desítky milionů australských dolarů vláda slíbila postiženým oblastem již dříve. Premiér rovněž řekl, že armáda se snaží využít nynějšího poklesu teplot a dostat potraviny, palivo a vodu do obcí zasažených požáry. Vojáci se také pokoušejí zprůjezdnit zablokované silnice a dozásobit evakuační centra.

Premiér Morrison čelil v posledních týdnech kritikám kvůli své reakci na požáry. V době, kdy vlna veder a požáry vrcholily, byl Morrison s rodinou na Havaji na dovolené. Mnozí také vládě Austrálie, která je největším exportérem uhlí na světě, vyčítají neochotu reagovat na klimatické změny. Premiér ale jakoukoli spojitost mezi nynějšími ničivými požáry a klimatickými změnami rezolutně popírá.

Přestože na východě Austrálie vedro dočasně polevilo a prší, je řada měst nadále zahalena dýmem. Meteorologové ve státě Viktorie uvedli, že viditelnost ve městě Melbourne a okolí je menší než jeden kilometr. V australské metropoli Canbeře je kvůli znečištění ovzduší uzavřena Australská národní galerie i místní univerzita, napsal server BBC News.

Agentura Reuters k tomu v pondělí poznamenala, že kvalita ovzduší v Canbeře je nyní nejhorší ze všech velkých měst světa. Mnohé úřady a obchody sdělily svým zaměstnancům, aby zůstali doma. Canberra přitom není ohrožena přímo požáry; leží mezi těmi, které sužují východní pobřeží, a těmi, které zuří více ve vnitrozemí.

Australská národní galerie zdůvodnila své uzavření částečně snahou ochránit díla na výstavě věnované Pablu Picassovi a Henrimu Matisseovi. Jsou mezi nimi i zápůjčky z Picassova muzea v Paříži, včetně portrétů umělcovy manželky Olgy a milenky Marie Thérése. "Uzamčení dveří nám dovoluje snížit možné riziko směrem k veřejnosti, personálu i vystaveným uměleckým dílům," uvedla v pondělí galerie.

Hustý dým také v pondělí znemožnil chystanou evakuaci asi 300 lidí z pobřežního města Mallacoota, odkud byly v uplynulých dnech pomocí vrtulníků a člunů přepraveny do bezpečí stovky lidí uvězněných na pláži obklopené požáry.

Klokaní ráj lehl popelem. Austrálie je na pokraji katastrofy >>>