DiCaprio kritizoval kácení kvůli palmovému oleji, naštval Indonésany

Leonardo Dicaprio

Leonardo Dicaprio Zdroj: CTK

Hollywoodský herec Leonardo DiCaprio nebude možná smět už znovu navštívit Indonésii. Možnost vydání zákazu jeho vstupu do země dnes podle agentury AP zmínil mluvčí indonéského imigračního úřadu s poukazem na DiCapriovy kritické výroky ohledně palmových plantáží v Indonésii, které podle něj ničí tamní deštné pralesy a ohrožují volně žijící zvířata. Příslušné obavy vyjádřil letošní nositel Oscara po nedávné jednodenní návštěvě chráněného území Mount Leuser na severu ostrova Sumatra.

Na svůj účet na instagramu pak DiCaprio umístil fotografie, které doprovodil mimo jiné konstatováním, že „expanze palmových plantáží rozdělují lesy, přerušují klíčové migrační koridory slonů, a ničí tak toto jedinečné místo“. Mluvčí generálního ředitelství pro imigraci na ministerstvu spravedlnosti a lidských práv Heru Santoso prohlásil, že DiCaprio zneužil své návštěvy k diskreditaci tuzemského odvětví výroby palmového oleje a indonéské vlády.

„Podporujeme jeho obavy ohledně záchrany ekosystému (národního parku) Mount Leuser,“ řekl Santoso. „Můžeme ho ale kdykoliv zařadit na černou listinu a zakázat mu návrat do Indonésie, jestliže bude dál umísťovat na svých účtech na sociálních sítích štvavá nebo provokativní prohlášení.“

Příspěvek Leonarda diCapria na InstagramuPříspěvek Leonarda diCapria na Instagramu | InstagramPříspěvek Leonarda diCapria na Instagramu, zdroj: Instagram

Společnosti a organizace, které protestovaly proti DiCapriovým komentářům, mají právo žádat imigrační úřady, aby herci zakázaly další vstup do země, řekl Santoso. Zatím to ale ještě nikdo neudělal, dodal. DiCaprio není první hollywoodskou hvězdou, která popudila indonéskou vládou kritickými poukazy na její přístup k ochraně životního prostředí. Také Harrison Ford po návštěvě několika indonéských národních parků vyvolal rozruch rozhovory s aktivisty, obchodníky a vládními činiteli.

Národní park Mount Leuser, který pokrývá plochu téměř 8000 čtverečních kilometrů na hranici mezi indonéskými provinciemi Severní Sumatra a Aceh, je domovem zhruba 5800 ze zbývajících 6600 ohrožených orangutanů, stejně jako slonů a tygrů. Těžba dřeva a mýcení lesů, na jejichž místě vznikají plantáže pro výrobu palmového oleje, ale životní prostředí těchto druhů neustále zmenšují.