Divoká jízda bitcoinu pokračuje. Západní státy pobouřil incident v Bělorusku

Letadlo společnosti Ryanair, letící z Atén do Vilniusu, bylo včera přinuceno nouzově přistát v běloruském Minsku. Tamní úřady následně zatkly jednoho z pasažérů – běloruského opozičního novináře Protaseviče. Událost pobouřila západní svět.

Letadlo společnosti Ryanair, letící z Atén do Vilniusu, bylo včera přinuceno nouzově přistát v běloruském Minsku. Tamní úřady následně zatkly jednoho z pasažérů – běloruského opozičního novináře Protaseviče. Událost pobouřila západní svět. Zdroj: e15.cz

Ministr zahraničí USA Antony Blinken vyzval k mezinárodnímu vyšetřování incidentu v Bělorusku.
Cena bitcoinu opět zažila o víkendu prudké výkyvy. V neděli se hodnota nejsledovanější kryptoměny propadla o 18 procent. Následně však opět zpevnila.
Česká zbrojovka dokončila převzetí amerického Coltu. Za novou akvizici zaplatí 4,7 miliardy korun a 1 098 620 kmenových akcií.
4
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Západ odsoudil únos letadla Ryanairu

Západní političtí vůdci v čele s USA ostře reagují na vynucené přistání civilního letadla od irské společnosti Ryanair v Bělorusku. Americký ministr zahraničí Antony Blinken vyzval k neprodlenému setkání mezinárodní skupiny pro civilní letectví. Incidentem se budou v pondělí zabývat na mimořádném summitu též šéfové vlád Evropské unie. „Požadujeme mezinárodní vyšetřování a koordinujeme nejbližší kroky se svými partnery. Spojené státy stojí po boku lidí v Bělorusku,“ napsal Blinken na svůj Twitter. Český ministr zahraničí Jakub Kulhánek si na zítra předvolá běloruského velvyslance a bude po něm žádat vysvětlení. 

Letadlo Ryanairu, letící na trase z Atén do Vilniusu, bylo v neděli přinuceno nouzově přistát v běloruském Minsku, aby tamní autoritářský režim prezidenta Alexandra Lukašenka mohl zatknout jednoho z pasažérů – opozičního novináře a Lukašenkova kritika Romana Protaseviče.

Rijád chce získat desítky miliard skrz privatizaci

Vláda Saúdské Arábie hodlá v příštích čtyřech letech získat až 55 miliard dolarů, přes 1,1 bilionu korun, díky svému privatizačnímu programu, řekl v pondělí saúdský ministr financí Mohammed al-Jadaan. Do roku 2025 má 160 projektů ze šestnácti různých odvětví přejít ze státních do soukromých rukou. Jedná se například o státem vlastněné hotely, televizní vysílače nebo školní budovy. Soukromý sektor se má rovněž podílet na budování a financování dopravní infrastruktury či zdravotnických zařízení. Jedná se o součást rozsáhlého plánu saúdského korunního prince Muhammada bin Salmána, jenž se snaží království zmodernizovat a zbavit tamní hospodářství závislosti na ropě.    

Z trhů a burz 

Bitcoin po prudkém poklesu opět zdražuje

Nejsledovanější kryptoměna bitcoin má za sebou další divoký víkend provázený prudkými cenovými výkyvy. Digitální měna nejprve v sobotu posílila o více než osm procent, aby v průběhu neděle o 18 procent spadla. Dnes ráno pro změnu opět mírně zpevňuje. Aktuálně se obchoduje zhruba za 35 tisíc dolarů, kolem 730 tisíc korun. Američtí analytici se podle agentury Bloomberg snaží vypátrat, co za dramatickými vzestupy a pády bitcoinu stojí. V pondělí bylo také oznámeno, že těžaři kryptoměn zastavují své operace v Číně. Reagují tak na nedávné výroky Pekingu, jenž se chystá proti těžbě bitcoinu a obchodování s ním zakročit.  

Česká zbrojovka definitivně koupila americký Colt

Skupina CZG – Česká zbrojovka Group úspěšně dokončila převzetí amerického výrobce zbraní Colt Holding Company. CZG nově vlastní v Coltu stoprocentní akciový podíl. Na základě dříve zveřejněných zpráv česká firma za nákup zaplatí 220 milionů dolarů, asi 4,7 miliardy korun v hotovosti, a 1 098 620 nově vydaných kmenových akcií CZG. Colt je mateřskou společností amerického výrobce zbraní Colt’s Manufacturing Company a jeho kanadské dceřiné společnosti Colt Canada Corporation. „Tato fúze potvrzuje naši vazbu na severoamerický trh, který je nedílnou součástí naší růstové strategie,“ řekl šéf CZG Lubomír Kovařík.   

Tweet dne

Americká společnost Amazon zastavila výstavbu svého nového skladu ve státě Connecticut. Neznámý pachatel umístil na staveniště sedm oprátek. Amazon nabídl odměnu 100 tisíc dolarů tomu, kdo poskytne firmě informace vedoucí k dopadení viníka. Oprátka symbolizuje lynčování a rasově motivované vraždy Afroameričanů, k nimž docházelo v USA během 19. a 20. století.       

Stane se dnes

  • Začíná dvoudenní mimořádný summit Evropské unie. Prezidenti a premiéři členských zemí budou hovořit o napjatých vztazích s Ruskem a Běloruskem či vývoji po brexitu.
  • Bývalá barmská vůdkyně Do Aun Schan Su Ťij, kterou vězní vojenská junta, se má poprvé osobně zúčastnit soudního stání. Na veřejnosti se neobjevila od svého sesazení v únoru.