Do dluhové pasti padá stále více Němců

Žebrák v Německu

Žebrák v Německu Zdroj: profimedia.cz

Bezhlavé zaměření na konzum přivádí stále více lidí do nezvladatelných dluhů také v Německu. Nakupovat zboží na splátky je totiž zejména prostřednictvím internetu stále jednodušší. Až příliš, varují experti, uvedl server Deutsche Welle.

Auta, smartphony, drahé módní výstřelky a další přehnané konzumní požadavky vhánějí po celém Německu stále více lidí do pasti vysokého předlužení. Údaje, které na základě hlášení poraden pro zadlužené lidi ve čtvrtek zveřejnila společnost Creditreform, vypadají děsivě.

Oproti loňskému roku počet předlužených dospělých Němců vzrostl o 190 tisíc na 6,6 milionu. Odborníci odhadují, že kolem 3,8 milionu lidí v dohledné době nebude mít téměř žádnou šanci, jak se svých dluhů zbavit.

Dramatický stav

Situace bývá dramatická zejména v centrech velkých aglomerací, uvádějí experti. Za „baštu zadluženosti“ označují Bremerhaven, jehož téměř každý pátý obyvatel je postižen předlužením. Obdobnou situaci hlásí také z Wuppertalu a mnoha měst v Porúří.

Strmý nárůst předlužení přitom agentura Creditreform zaznamenala napříč celou německou společností. Kromě mladých lidí ve věku do 30 let, které obvykle do dluhů přivedlo přílišné podléhání módním trendům a zábavným aktivitám, bývají předluženi také Němci s velmi nízkými příjmy; narůstá však také počet předlužených důchodců. Za předlužené jsou považováni ti dlužníci, kteří nejsou schopni splatit své závazky v dohledné době.

Znalci navíc očekávají, že vzhledem k temným výhledům největší evropské ekonomiky lze do budoucnosti očekávat ještě další prohloubení zadluženosti Němců. Dlouhodobé předlužení jim hrozí zejména v případě dlouhodobé ztráty zaměstnání. Další až desetiprocentní nárůst počtu dlužníků v příštím roce se v Německu očekává i v případě, že by se ekonomika země bude vyvíjet stabilně.