Do Evropy míří zima, elektřina a plyn opět zdraží. Aeroflot je po dvou letech v zisku

Elektřina a plyn budou v Evropě nadále zdražovat. V příštích dvou týdnech se na většině evropského území čeká citelné ochlazení.

Elektřina a plyn budou v Evropě nadále zdražovat. V příštích dvou týdnech se na většině evropského území čeká citelné ochlazení. Zdroj: e15.cz

Nová berlínská vláda slíbila, že v metropoli do čtyř let postaví až 100 tisíc nových bytů.
Ruský Aeroflot je poprvé od roku 2019 v zisku. Pomohla mu zvýšená domácí poptávka po letecké dopravě.
Jack Dorsey odchází z postu generálního ředitele společnosti Twitter.
Americký prezident Joe Biden v pondělí ujistil trhy, že nová mutace koronaviru zatím není důvodem k vyhlášení dalšího lockdownu.
5
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Top události

V Evropě se ochladí, energie budou dražší

Evropské státy čeká další zdražování elektřiny a plynu. Ceny energií v pondělí opět vyhnala nahoru předpověď počasí, která v příštích dvou týdnech očekává prudký pokles teplot a tím pádem větší poptávku po topení. V některých lokalitách mají teploty spadnout pod minus patnáct stupňů Celsia. Už v tuto chvíli je přitom na většině evropského území chladněji, než bývá na konci listopadu obvyklé. Zemní plyn na nejsledovanější evropské burze v Rotterdamu včera vyšplhal o 9,7 procenta. Téměř na rekordní úroveň se dostaly ceny energií v Německu či Francii.    

Nová berlínská vláda slíbila postavit 100 tisíc bytů

Až 100 tisíc nových bytů do roku 2025, důslednější ochranu klimatu a posílení personálního stavu policie a škol. To vše včera slíbila občanům nová koaliční vláda Berlína, kterou vytvoří sociální demokraté (SPD), strana Zelených a postkomunistická Levice. „My jako Berlíňané musíme jasně vědět, že žijeme nejen ve své čtvrti, ale že jsme hlavním městem Německa, světovou metropolí a velkoměstem, kde žijí rozličné národy,“ uvedla nastupující primátorka Berlína Franziska Giffeyová (SPD). Právě nedostatek bytů je dlouhodobě jedním z největších problémů, které trápí německou metropoli.  

Z trhů a burz

Akcie, ropa i kryptoměny se vrátily k růstu

Americké akcie na úvod týdne výrazně zpevnily. Důvodem bylo mimo jiné prohlášení prezidenta USA Joea Bidena, podle kterého není nová mutace koronaviru omikron důvodem k vyhlášení dalšího lockdownu. Index S&P 500 posílil o 1,32 procenta. Dow Jones se zvýšil o 0,68 procenta a Nasdaq Composite si připsal 1,88 procenta. Po předchozím prudkém propadu zdražila ropa i nejsledovanější kryptoměny. V zisku uzavřely pondělní obchodování také všechny hlavní burzy v západní Evropě. Nejvíce vyrostl britský ukazatel FTSE 100, a sice o 0,94 procenta.    

Ruská letecká doprava ožila, Aeroflot hlásí zisk

Největší ruská letecká společnost Aeroflot dosáhla v letošním třetím kvartále zisku 11,6 miliardy rublů, zhruba 3,5 miliardy korun. Její čtvrtletní hospodaření tak poprvé po dvou letech skončilo v kladných číslech, upozorňuje agentura Reuters. Pro srovnání, ve stejném období před rokem ruské aerolinky 21,1 miliardy rublů prodělaly. Akcie Aeroflotu ihned po oznámení zprávy posílily o 1,6 procenta. Firmě pomohlo především obnovení domácí letecké dopravy. Rusko navzdory nové pandemické vlně nezavedlo rozsáhlé restrikce proti šíření nemoci.   

Tweet dne

„Nejsem si jistý, zda o tom už všichni slyšeli, ale odcházím z Twitteru.“

Zakladatel oblíbené sociální sítě a jeden z nejbohatších lidí světa Jack Dorsey rezignoval na post generálního ředitele Twitteru. Nahradí ho Parag Agrawal, dosavadní technologický šéf firmy.  

Stane se dnes

  • V Londýně pokračuje mimořádné shromáždění Světové zdravotnické organizace (WHO) za účasti ministrů zdravotnictví ze 194 členských zemí. Budou jednat o reformách, jež by měly předejít budoucím pandemiím.
  • Eurostat zveřejní rychlý odhad listopadového vývoje inflace v eurozóně. Německo a Španělsko již včera oznámily, že u nich byl růst spotřebitelských cen v uplynulém měsíci nejvyšší za 29 let.
  • Vyjde konečná zpráva o vývoji hrubého domácího produktu Itálie za třetí čtvrtletí.
  • Šéf americké centrální banky Jerome Powell bude informovat bankovní výbor Senátu USA o dopadech koronavirové krize na ekonomiku.