Do IT má letos jít o 150 miliard více. Klaus má takové investice za zbytečné

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Počítač Hewlett-Packard
Apple
3
Fotogalerie

Investice do IT v loňském roce rostly, firmy za ně globálně utratily přes tři biliony dolarů. Nárůst výdajů na informační technologie se očekává i v letošním roce, táhnout je budou i kryptoměny. Vyplývá to z analýzy společnosti Gartner.

Podle studie v roce 2017 v investicích do IT technologií skončilo 3,5 bilionů dolarů, což znamená skoro čtyřprocentní meziroční nárůst. V roce 2018 autoři studie očekávají zrychlení růstu na 4,5 procenta.

Tahouny odvětví by měly být i kryptoměny nebo umělá inteligence. Růst má pokračovat i roce 2019. S následujícími roky se ale pojí i možná rizika, jako následky brexitu, měnové fluktuace nebo i případná světová ekonomická recese.

V loňském roce vzrostla výše investic ve všech sledovaných segmentech, největší podíl na výdajích měly komunikační technologie. Výrazný nárůst vykázal segment podnikových softwarů.

V roce 2017 se vrátil k růstu i segment IT zařízení. Do této kategorie spadají i mobilní telefony, počítače a další výpočetní technika.

Ne všichni ekonomové však považují investice do IT za efektivní. Například exprezident Václav Klaus je v rozhovoru pro E15 označil za největší plýtvání penězi. "Nemám v tom naprosto originální názor, je významná škola ekonomických teoretiků a analytiků ve světě, kteří tento názor zastávají," doplnila bývalá hlava státu.