Do Makedonie přišlo 800 kosovských ozbrojenců, varuje srbský list

Lavdrim Muhaxheri, terorista z ISIS původem z Kosova

Lavdrim Muhaxheri, terorista z ISIS původem z Kosova Zdroj: Youtube/Islam Peace

Albánie posiluje své policejní jednotky.
Albánie posiluje své policejní jednotky.
Kosovo posiluje své policejní jednotky.
Srbsko má podle kosovského prezidenta v plánu obsadit část Kosova
5
Fotogalerie

Do Makedonie v poslední době přešlo z Kosova kolem osmi stovek bývalých albánských povstalců Kosovské osvobozenecké armády (UÇK). Tvrdí to srbský list Večernje novosti s odvoláním na zdroje ze srbských bezpečnostních služeb. Makedonie je měsíce ve vážné politické krizi kvůli účasti stran albánské menšiny v budoucí vládní koalici a údajně hrozícímu rozpadu země.

Podle informací srbského deníku "albánští extremisté" vyzbrojení automatickými zbraněmi do Makedonie přišli nadvakrát. Na její území se přesouvali ve skupinách a přenášeli s sebou zbraně a další materiál. Naposledy srbské zpravodajské služby zaznamenaly takovýto pohyb "extremistů" před půldruhým měsícem. Makedonské úřady na to byly upozorněny, ale nic nepodnikly, dodal deník.

Večernje novosti s odvoláním na své zdroje rovněž tvrdí, že je "prakticky připraven stejný scénář, jako když byla připravována ohniska v jihosrbské oblasti a zbraně byly převáženy z Albánie do Kosova na povozech a koních".

Ozbrojené útoky albánských separatistů, kteří vytvořili UÇK, koncem 90. let a zásah srbské policie a armády proti nim, jenž se zvrhl v brutální etnickou čistku, skončily operací NATO. Poté přešlo Kosovo pod mezinárodní správu. V roce 2008 vyhlásili kosovští Albánci nezávislost, kterou uznala část mezinárodního společenství, ale Bělehrad ji rozhodně odmítá.

Makedonie zažila svůj ozbrojený konflikt s albánskými separatisty v roce 2001. Rebelii tehdy vydatně podpořili bývalí bojovníci UÇK, kteří pronikli z Kosova na sever země se silnou albánskou populací. Střet se podařilo zastavit díky mezinárodnímu zprostředkování, jehož výsledkem byla dohoda rozšiřující práva albánské menšiny.