Speciální vlak z Bělehradu do Kosova nedojel. Budeme bránit každý kousek území, varuje Srbsko

Vlak a jeho zastavení vyvolalo řadu kontroverzí

Vlak a jeho zastavení vyvolalo řadu kontroverzí Zdroj: čtk

Vlak a jeho zastavení vyvolalo řadu kontroverzí
Vlak a jeho zastavení vyvolalo řadu kontroverzí
Bělehrad
Bělehrad
Bělehrad
15
Fotogalerie

 Srbové varovali Kosovo, že budou bránit každý kousek svého území, včetně své bývalé provincie, kde jsou Srbové údajně v ohrožení ze strany kosovských Albánců. Varování dnes vyslovil srbský prezident Tomislav Nikolić v souvislosti s jízdou srbského vlaku ozdobeného nápisy Kosovo je Srbsko, který v sobotu vyrazil z Bělehradu do Kosovské Mitrovice. Tam ale nedorazil. Jízda byla zastavena údajně kvůli informacím, že kosovští Albánci na vlak plánují zaútočit.

Srbští představitelé v sobotu v Bělehradě vyprovodili vlak ruské výroby ozdobený srbskými vlajkami, kresbami kostelů, klášterů a středověkých měst. Vlak byl ve 20 jazycích pokrytý nápisem Kosovo je Srbsko, byl v něm k dispozici internet a cestující obsluhovaly hostesky oblečené do srbských národních barev. Místo Kosovské Mitrovice ale vlak skončil nedaleko kosovsko-srbských hranic a nakonec se vrátil dnes kolem čtvrté hodiny ráno zpět do srbské metropole.

Kosovská vláda již předem označila jízdu za provokaci a narušení svrchovanosti země. Ke zvýšení napětí mezi oběma zeměmi nyní přispěl i srbský prezident, který obvinil kosovské Albánce z "vyprovokování války". Kvůli situaci ohledně vlaku dnes v Bělehradě jednala dokonce bezpečnostní rada státu.

Kosovo, které je bývalou srbskou provincií, vyhlásilo jednostrannou nezávislost na Srbsku v roce 2008. Bělehrad ji ale nikdy neuznal a snaží si zachovat vliv zejména na severu země, kde žije početná srbská menšina.

Bělehrad i Priština pod tlakem Západu přistoupily na jednání o normalizaci vztahů zprostředkované Evropskou unií. Rozhovory v dubnu 2013 vyústily v dohodu, kterou v Bruselu podepsali tehdejší premiéři Ivica Dačić a Hashim Thaçi. Její plná realizace ale naráží na četné potíže.