Dohoda EU s Tureckem nefunguje. Byrokrati brzdí řešení uprchlické krize

Uprchlíci v Řecku

Uprchlíci v Řecku Zdroj: ctk/ap

Uprchlíci v Řecku
Uprchlíci v Řecku
Uprchlíci na hraničním přechodu Beremend mezi Chorvatskem a Maďarskem
Uprchlíci v Mnichově
Uprchlíci při plavbě z Turecka do Řecka
9
Fotogalerie

Od migrační dohody uzavřené před sedmi měsíci mezi Evropskou unií a Tureckem dorazilo do Řecka sedmnáct tisíc lidí. Polovina z nich jsou syrští uprchlíci. Vráceno bylo jen sedm set osob, většinou ekonomických migrantů z Pákistánu a Bangladéše. Podle agentury Reuters je dohoda naplňována jen z části, a to vinou neefektivní byrokracie.

Od letošního března se sice podařilo zastavit příliv statisíců lidí, ale počet více než 60 tisíc uprchlíků, kteří uvázli v Řecku, se nijak nesnižuje. Hlavně na ostrovech ve východní části Egejského moře, kam se z Turecka dostávají nejdřív, jsou tábory přeplněné.

V současnosti tam je téměř šestnáct tisíc běženců a migrantů. Každý měsíc jich přibude 2500. Před uzavřením dohody jich tolik přibývalo prakticky denně.

 

Evropští úředníci a experti uvádějí, že aby dohoda mohla v dlouhodobém horizontu fungovat, musejí být uprchlíci vraceni do Turecka v hojnějším počtu. Pokud bude existovat naděje, že v Řecku nakonec zůstanou, bude přicházet mnoho dalších.

Evropská unie podle Reuters obviňuje Řecko z neefektivnosti, která se vyznačuje pomalým tempem zpracovávání žádostí o azyl a odvolávání proti jejich zamítnutí. Atény se brání, že jsou množstvím případů zahlceny a žádají úřednické posily ze zemí EU. Podle unijních činitelů by však větší počet úředníků nepomohl, protože na vině je samotný řecký systém.