Dohoda s věřiteli Řecko nijak neponižuje, tvrdí Hollande

Řecko

Řecko Zdroj: ctk/AP

Řecko podle francouzského prezidenta Françoise Hollandea nebylo na víkendovém summitu eurozóny vystaveno ponížení. Ponížením by prý bylo naopak vyhnání této balkánské země z eurozóny. Stejný názor se objevuje i v listu The Financial Times, který výsledek dohody o další úvěrové pomoci Řecku označil za "podmínečnou německou kapitulaci".

„Nesouhlasím, že nějaký lid může být ponížen,“ řekl dnes Hollande v rozhovoru se dvěma francouzskými televizními kanály. „Ponížením by byl vyhazov (Řecka) z eurozóny. To Evropa vyhrála,“ dodal prezident, podle kterého řecký premiér Alexis Tsipras projevil „velkou statečnost“ přijetím bolestných reforem.

„Řekl jsem mu: 'Jsi teď silnější ve své zemi, to je jasné díky referendu, ale jsi slabší v Evropě',“ přiblížil také Hollande okolnosti rozhovorů na summitu eurozóny. „Formuloval jsem to takto: 'Pomož mi, abych ti mohl pomoci, pomož Francii pomoci Řecku'. A Řecko učinilo kroky, které byly očekávány, a Francie pomohla Řecku,“ pokračoval prezident, který odmítl, že by na summitu převážilo nějaké francouzské stanovisko nad tím německým. Podle Hollandea měla německá kancléřka Angela Merkelová plně nárok na to, aby Řecku předtím nedůvěřovala.

Hollande také řekl, že si ze summitu přivezl ponaučení, ze kterého vyplývá, že Francie nyní bude usilovat o vznik „evropské ekonomické vlády“, přičemž v nejbližší době pro to hodlá učinit ve spolupráci s Německem konkrétní návrhy. Podle Hollandea je to zapotřebí, aby se zabránilo opakujícím se krizím v Evropské unii.

Podle francouzského prezidenta je dále potřeba v druhém sledu přistoupit k jednotnému finančnímu rozpočtu eurozóny, aby bylo možné jednat jednotně i po investiční stránce, a vzniku parlamentu zastupujícího země platící eurem.

List The Financial Times napsal, že „Evropa se probudila v pondělí s mnoha (novinovými) titulky o řeckém ponížení, o vítězství všemocného Německa a o podvracení demokracie v Evropě“.

„Jaký to nesmysl. Pokud někdo kapituloval, tak to bylo Německo. Německá vláda právě souhlasila v zásadě s další pomocí mnoha miliard eur Řecku - třetí v řadě. Na oplátku obdrželo sliby ekonomických reforem od řecké vlády, která dává jasně najevo, jak hluboce nesouhlasí se vším, co právě schválila. Vláda Syrizy bude jasně dělat všechno pro to, aby zmařila dohodu, kterou právě podepsala,“ uvádí se v článku. „Pokud to je německé vítězství, tak bych nerad viděl porážku,“ dodal komentátor Gideon Rachman.