Dolar sílí, investorům zase začíná chutnat riziko

Dolar

Dolar Zdroj: profimedia.cz

Dolar po prudkém poklesu v minulém týdnu, způsobeném eskalací napětí mezi Severní Koreou a Spojenými státy, dnes na devizových trzích zpevňuje. 

Mezi investory je znovu zájem o rizikovější investice, neboť víkend nepřinesl žádnou další eskalaci napětí mezi oběma zeměmi.

Dolarový index, který měří výkon dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, kolem 18:00 SELČ přidával 0,3 procenta na zhruba 93,35 bodu. Vůči euru vykazoval růst v podobném rozsahu na 1,1786 USD, k japonskému jenu pak přidával 0,4 procenta na zhruba 109,50 JPY. Kurz eura k jenu se téměř nezměnil, pohyboval se kolem 129,03 JPY.

Čínský prezident Si Ťin-pching v sobotu vyzval k mírovému řešení severokorejské jaderné otázky. Požádal také všechny strany, aby se vyhnuly slovům nebo činům, které zvyšují napětí.

Ke zmírnění nervozity podle analytiků přispělo i prohlášení jihokorejského prezidenta, že severokorejské jaderné ambice je nutné vyřešit mírovým způsobem. Vliv měla zřejmě i slova některých amerických představitelů, podle kterých riziko válečného konfliktu v souvislosti se Severní Koreou není bezprostřední.

Náladu investorů zlepšila také statistika z Japonska. Japonská ekonomika ve druhém čtvrtletí vzrostla ve srovnání s předchozími třemi měsíci o jedno procento. Podpořil jí růst spotřeby a kapitálových výdajů.