Příští finanční krizi spustí studentské půjčky, nebo leasing na automobily, říkají experti

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Ilustrační foto
Ilustrační foto
3
Fotogalerie

Ať již budou spouštěčem příští ekonomické a finanční krize americké studentské půjčky nebo leasing na automobily, problémy přijdou v každém případě, věří investoři a ekonomičtí experti Jim Rogers a Marc Faber. Komplikace se nejspíše objeví ve chvíli, kdy se centrální banky budou pokoušet tlumit své programy expanzivní měnové politiky. To totiž může vyvolat zacyklenost. 

Globální ekonomika v reakci na tyto kroky zpomalí, a banky opět budou nuceny nasadit „starou dobrou medicínu,“ aby hospodářství navrátily prorůstové tendence. Další kolo takového „měnového dopingu“ však nejspíše skončí vytvořením obří bubliny.

Experti se nikdy neshodnou. Vždy, když bude jeden tvrdit, že krize již nikdy nepřijde, vteřinu nato se za rohem objeví další s proroctvím ekonomického zvratu na rtech. Stejné je to i nyní. Guvernérka americké centrální banky Janet Yellenová, jedna z nejpovolanějších, nedávno prohlásila, že krizi podobnou té z roku 2008 se již během naší doby již nejspíše nedočkáme. Mnoho dalších odborníků tomu nevěří.

Investor Jim Rogers totiž v červnu na oplátku pro server Business Insider prohlásil, že krach na akciových trzích nás čeká nejpozději příští rok. A u „doktora Zkázy“, Marca Fabera, by téměř vždycky vyhrál ten, kdo si vsadil na predikci medvědího trhu. Vskutku, podle tohoto investora čekají trh během blízké doby masivní výprodeje, aktiva prý poklesnou až o 50 procent ceny. Tak uvidíme.

Oba pánové se nicméně shodují na diagnóze problému. Tím je fakt, že centrální banky během vypořádávání se s globální krizí z roku 2008 neléčily samotnou nemoc, ale pouze podali léky tlumící její projevy. Pacient tak sice vypadá zdravě, nicméně vir v organismu přežil.

Celý článek najdete na webových stránkách Info.cz >>>