Draghi: Eurozóna má to nejhorší z krize za sebou

ECB

ECB Zdroj: profimedia.cz

Eurozóna má již to nejhorší z hospodářské krize za sebou. Prohlásil to v rozhovoru pro německý list Bild prezident Evropské centrální banky (ECB) Mario Draghi. Pokud se zvýší rizika inflace, ECB je připravena jednat, dodal.

Draghi ujistil, že nedávná nabídka levných úvěrů od ECB není inflační hrozbou. ECB v minulých měsících nabídla dvakrát levné úvěry v objemu více než jeden bilion eur. Mnoho Němců má obavy, že levné úvěry od ECB mohou být inflační, a Draghi se snaží tyto obavy rozptýlit.

„Pokud by se výhled inflace zhoršil, okamžitě přijmeme preventivní akci,“ řekl Draghi v rozhovoru. Dodal, že banky použily většinu peněz od ECB k pokrytí svých finančních potřeb a mnoho peněz se tak do ekonomického systému nedostalo. Vliv těchto peněz na inflaci tak byl téměř neutrální.

K ekonomické krizi Draghi uvedl, že to nejhorší z ní už má eurozóna za sebou a situace se stabilizuje, stále však přetrvávají rizika. Upozornil rovněž, že nejdůležitější čísla z eurozóny, jako inflace, bilance běžného účtu a rozpočtové deficity, jsou lepší než třeba v USA.

„Důvěra investorů se vrací a ECB nemusela již týdny kupovat vládní dluhopisy kvůli jejich podpoře. Míč je nyní na straně vlád. Musí udělat eurozónu odolnou krizi v dlouhodobém výhledu,“ prohlásil. Draghi rovněž pochválil Německo a dal ho jako příklad pro celou Evropu, napsala agentura Reuters.