Draží se Rockefellerův smaragd, cena se může vyšplhat na 6 milionů dolarů

Prsten s Rockefellerovým diamantem, který váží 18 karátů

Prsten s Rockefellerovým diamantem, který váží 18 karátů Zdroj: Christie's

Prsten s Rockefellerovým diamantem, který váží 18 karátů
2
Fotogalerie

Svět šperků a drahých kamenů by mohl v úterý zaznamenat nový světový rekord, co se týká ceny za jeden karát. Prsten s 18karátovým smaragdem, známý jako Rockefellerův smaragd, který se bude dražit v New Yorku, by se totiž podle různých odhadů mohl prodat až za cenu šest milionů dolarů. Má tak ambice přepsat dosud nejvyšší vydraženou cenu za jeden karát.

Podle aukční společnosti Christie's, která bude smaragd dražit, by se drahokam mohl prodat v ceně od čtyř do šesti milionů dolarů. Aby překonal dosavadní rekord 280 tisíc dolarů za karát, vydražená cena musí přesáhnout pět milionů dolarů, tedy zhruba 117 milionů korun, dodala firma.

Rockefellerův smaragd je výjimečný díky kombinaci dokonalého brusu, sytě zelené barvy, velikosti a čistot. Podle gemologů pochází z naleziště v Kolumbii, která dodává na světové trhy ty nejhodnotnější smaragdy. "U smaragdů je běžné, že většina obsahuje různé inkluze, dutinky a praskliny. Proto se těmto kamenům také někdy říká zelený led. Velkých čistých smaragdů je opravdu velmi málo," uvedl odborník na drahé kameny a ředitel výroby ALO diamonds Ivo Weber.

Vzácný smaragd koupil v roce 1930 John D. Rockefeller Junior jako součást brože pro svoji manželku. Po její smrti byly kameny z brože rozděleny mezi jejich děti. Tento 18karátový smaragd dostal David Rockefeller, který ho nechal zasadit do platinového prstenu osazeného menšími diamanty.

Historicky nejdražším vydraženým smaragdovým šperkem je brož Elizabeth Taylorové s 23karátovým smaragdem, která byla prodána koncem roku 2011 za rekordních 6,6 milionu dolarů (tehdy 128 milionů korun). Brož dosud drží i rekord v ceně za jeden karát (280 tisíc dolarů, tehdy 5,4 milionu korun). Světově nejdražším vydraženým klenotem je jednoduchý investiční prsten s 60karátovým růžovým diamantem Pink Star. Nový majitel ho letos v dubnu vydražil v přepočtu za 1,8 miliardy korun.