ECB: Náš vliv na krizové fondy je nejdůležitějším výsledkem summitu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: kolaz E15

Rozhodnutí evropských lídrů dát Evropské centrální bance (ECB) kontrolu nad záchrannými fondy EFSF a ESM je zřejmě nejdůležitějším výsledkem vrcholné schůzky v Bruselu. Řekl to člen výkonné rady ECB Ignazio Visco. Vliv ECB na oba mechanismy by podle něj měl přispět ke snížení výnosů státních dluhopisů, jejichž růst v poslední době krizi hodně prohloubil.

Evropský fond finanční stability (EFSF) je dočasný nástroj, jehož úkolem je řešit akutní problémy eurozóny. Místo něj měl v roce 2013 vzniknout Evropský stabilizační mechanismus (ESM), který by existoval trvale. Summit v Bruselu ale dohodl, že mechanismus začne fungovat už od června 2012, což je o rok dříve. Visco řekl, že dát ECB kontrolu nad těmito mechanismy je z celého summitu to nejzásadnější pro boj s dluhovou krizí.

Už to nebude nástroj, o němž nikdo nebude vědět, kdo je za něj zodpovědný. Bude mít možnost intervenovat, aby obstaral prostředky,“ uvedl Visco. „Pokud bude toto fungovat, ceny státních dluhopisů, které byly nyní terčem útoku, začnou znovu růst. Pak bude možné revidovat rozhodnutí úřadu EBA a jeho požadavky na kapitálovou přiměřenost bank snížit,“ dodal.

Úřad EBA ve čtvrtek uvedl, že evropským bankám chybí asi 114,7 miliardy eur (zhruba 2,9 bilionu korun), převážně kvůli riziku plynoucímu z růstu výnosů státních dluhopisů některých evropských zemí. Ještě před dvěma měsíci úřad chybějící kapitál vyčíslil na 106 miliard eur. Banky v Itálii by si měly zajistit přes 15 miliard eur, německé banky asi 13 miliard, což je mnohem víc, než úřad požadoval v říjnu.

Visco: Je nutné chápat výhrady Německa

Na otázku, zda je ECB ochotna stát se v eurozóně věřitelem poslední instance, Visco odpověděl, že je třeba chápat důvody, proč se proti takové změně staví největší evropská ekonomika, tedy Německo.

„Těmi důvody, proč jsou Němci tak posedlí monetizací dluhu, je to, že oni to přirovnávají k Výmaru, k nacizmu, k druhé světové válce a destrukci jejich země,“ vysvětlil Visco neblahou zkušenost Němců s Výmarskou republikou a s hyperinflací, která tehdejší dobu provázela. „Je to důvod, který je třeba respektovat. Pokud nebudeme rozumět jeden druhému, nemůžeme ani diskutovat,“ dodal.

Visco se ale vyjádřil ke čtvrtečnímu kroku ECB. Centrální banka snížila základní úrokovou sazbu na jedno procento a oznámila několik dalších změn, které podle Visca pomohou zabránit rozvoji úvěrové krize. V minulých dnech se objevily informace, že některé banky již omezují úvěry podnikům, což by mělo neblahé dopady na reálnou ekonomiku.