ECB se rozhodla výrazně rozšířit program nákupu dluhopisů

Evropská centrální banka se rozhodla rozšířit program nákupu dluhopisů spuštěný kvůli koronavirové krizi o 600 miliard eur na 1,35 bilionu eur (36 bilionů korun). Svou základní úrokovou sazbu ponechala na rekordním minimu nula procent.

ECB hodlá v rámci svého nouzového programu nakupovat dluhopisy minimálně do konce června příštího roku. Banka se prostřednictvím uvolněné měnové politiky snaží podpořit ekonomiku eurozóny, která se potýká s negativními dopady šíření koronaviru.

Evropské akcie a euro reagovaly na dnešní rozhodnutí ECB růstem. Finanční trhy nyní čekají na odpolední tiskovou konferenci šéfky banky Christine Lagardeové.

„Jde o pozitivní překvapení, protože mezi investory se očekávalo navýšení o 500 miliard eur. Zároveň se centrální banka z Frankfurtu zavázala, že nákupy poběží nejméně do června roku 2021. ECB oznámila, že prostředky, které obdrží ze sesplatněných dluhopisů, opět reinvestuje,“ uvedl analytiky společnosti Cyrrus Tomáš Pfeiler. 

Dále doplnil, že tyto reinvestice potrvají nejméně do konce roku 2022. To je silný vzkaz. Obecně se očekávalo, že ECB bude reinvestovat jen pod dobu trvání PEPP. „Frankfurtská instituce tak zůstane na trhu dlouho aktivní, čímž pomůže stlačit kreditní prémie u vládních dluhopisů jižních zemí eurozóny a zabránit fragmentaci jednotného měnového bloku. Burzy reagují na rozhodnutí ECB pozitivně,“ řekl Pfeiler.

Hrubý domácí produkt eurozóny se v prvním čtvrtletí kvůli koronaviru snížil proti předchozím třem měsícům o 3,8 procenta. To je nejvýraznější pokles od začátku měření v roce 1995. Ve druhém čtvrtletí ekonomové očekávají ještě hlubší propad.