Egypt zablokoval 21 webů, včetně Al-Džazíry a Huffington Post

Al-džazíra

Al-džazíra Zdroj: Reuters

Nepokoje v Egyptě
Nepokoje v Egyptě
Nepokoje v Egyptě
4
Fotogalerie

Egypt zablokoval 21 webových stránek, včetně té, která patří arabské televizi Al-Džazíra. Nepřístupná je i arabská verze amerického internetového média Huffington Post. Důvodem je prý zveřejněný obsah podporující extremismus a terorismus, informoval dnes server Ahram Online.

Nejmenovaný vysoce postavený egyptský bezpečnostní činitel uvedl, že Káhira zasáhla proti webům kvůli jejich úmyslu šířit lži. Z 21 postižených médií ale zmínil jen sedm - kromě v Kataru sídlící Al-Džazíry například stránku Hamas Online napojenou na palestinské radikální hnutí Hamás.

Zablokovány byly však i arabská mutace amerického liberálního média Huffington Post a egyptský nezávislý anglicky píšící server Mada Masr, založený v roce 2013.

Káhira podezírá některá z těchto médií, že jsou financována z Kataru, což je pravda přinejmenším v případě Al-Džazíry. Tuto do celého světa vysílající televizi navíc obviňuje ze spojení s Muslimským bratrstvem, jež je nyní v Egyptě zakázáno.

Káhira tvrdí, že Al-Džazíra vede proti Egyptu nepřátelskou kampaň poté, co byl v zemi v roce 2013 svržen svobodně zvolený prezident Muhammad Mursí. Ten patřil k islamistickému Muslimskému bratrstvu a podle Ahram Online byl spojencem Kataru.

Egypt, ale i další arabské státy obviňují blízkovýchodní Katar, že podporuje Muslimské bratrstvo i jiné islamistické skupiny, připomněla agentura DPA. Zpravodajský portál Al-Džazíry zablokovaly v úterý i Saúdská Arábie a Spojené arabské emiráty.