EK by prý mohla pokutovat Madrid a Lisabon za deficit rozpočtu

Evropská unie, Brusel.

Evropská unie, Brusel. Zdroj: Jan Sedlak

Evropská komise zvažuje pokutu pro Španělsko a Portugalsko kvůli porušení cílů v oblasti snižování rozpočtového deficitu. Je však také pravděpodobné, že země dostanou více času ke snížení rozpočtových schodků na limit stanovený EU. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na informovaný zdroj.

Komise by mohla doporučit pouze symbolickou sankci. Pokuta za nesplnění rozpočtových cílů může být až 0,2 procenta hrubého domácího produktu, což by v případě Španělska bylo 2,16 miliardy eur (58,4 miliardy korun) a v případě Portugalska 359 milionů eur (9,7 miliardy korun). EK by ji ale mohla snížit na nulu.

„Je tu šance, že by komise mohla doporučit sankce a současně doporučit, aby byla snížena na nula procent,“ uvedl úředník.

Takové řešení by signalizovalo připravenost EK k uplatnění pravidel. Současně by zabránilo negativním ekonomickým dopadům na země, které již tak mají hospodářské a finanční potíže a zaplacení pokuty by je dále zhoršilo.

Rozpočtový hlídací pes
EK má na starosti dohled nad rozpočty 28 členů EU, kontroluje, zda plní cíle v souladu s doporučeními stanovenými ministry financí EU. Pravidla se zpřísnila v roce 2011, kdy ministři financí schválili pokuty za porušování rozpočtových pravidel.
Podle pravidel EU nesmí rozpočtový schodek překročit tři procenta HDP a zadlužení země nesmí být vyšší než 60 procent HDP. Země také musí snižovat strukturální deficit, který je očištěný o vlivy hospodářských cyklů a jednorázová opatření, o 0,5 procenta HDP každým rokem, dokud rozpočet není vyrovnaný nebo v přebytku.

Španělsko mělo loni snížit rozpočtový schodek na 4,2 procenta HDP z 5,9 procenta v roce 2014. Ověřené údaje ukázaly, že loňský schodek činil 5,1 procenta. Letos má Španělsko snížit schodek na 2,8 procenta. Vzhledem k loňskému skluzu se to však zřejmě nepodaří.

Deficit Portugalska byl loni 4,4 procenta. To je výrazný pokles ze 7,2 procenta v roce 2014. Bez mimořádných nákladů na podporu finančních institucí schodek loni činil 2,8 procenta. Podle cílů měl však činit 2,5 procenta a také snížení strukturálního deficitu bylo nižší než požadovaných 0,5 procenta HDP ročně.

EK má zveřejnit své doporučení k tomu, zda pokutovat obě země, v druhé polovině května.