Ekonomika EU dál roste, zvýšil se i hrubý domácí produkt eurozóny

Sídlo eurostatu

Sídlo eurostatu Zdroj: profimedia.cz

Ekonomika Evropské unie se ve třetím čtvrtletí dál zotavovala z dopadů koronavirového poklesu a vzrostla o 2,1 procenta. Hospodářství EU tak po poklesu o 0,1 procenta v prvním kvartálu roste s postupným uvolňováním pandemických omezení již druhé tříměsíční období v řadě, když ve druhém čtvrtletí jeho výkon stoupl o dvě procenta. Uvedl to statistický úřad Eurostat.

Hrubý domácí produkt 19 zemí eurozóny se zvýšil o 2,2 procenta, což bylo stejně jako v EU o desetinu procentního bodu více než ve druhém kvartálu.V prvních třech měsících roku ekonomika zemí používajících společnou měnu klesla o 0,3 procenta. V meziročním srovnání HDP v EU vzrostl o 3,9 procenta a v eurozóně o 3,7 procenta.

Růst mírně předčil očekávání analytiků, kteří v anketě agentury Reuters počítali pro eurozónu se dvěma procenty.

Dnešní odhady Eurostatu vycházejí z neúplných údajů z méně než poloviny zemí sedmadvacítky a úřad je později bude zpřesňovat. Z 11 států, které již úřadu poskytly svá čísla, zaznamenalo nejvyšší růst Rakousko (3,3 procenta) následované Francií (tři procenta) a Portugalskem (2,9 procenta). Nejméně se naopak dařilo ekonomice Litvy, která zůstala na stejném výkonu, a Lotyšska, kde vzrostla o 0,3 procenta. Český HDP se zvýšil o 1,4 procenta.