Erdogan ničí turecké soudnictví a právní stát, varují nejvyšší soudy v EU

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan Zdroj: CTK

pokus o puč v Turecku
pokus o puč v Turecku
pokus o puč v Turecku
pokus o puč v Turecku
pokus o puč v Turecku
14
Fotogalerie
Předsedové nejvyšších soudů členských států EU vyzvali ve společném prohlášení tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, aby upustil od nezákonných postupů vůči svým domnělým odpůrcům včetně představitelů justice. Odvolávání nebo zatýkání soudců považují za útok na nezávislost soudnictví a systémové ohrožení právního státu.

„Síť předsedů nejvyšších soudů Evropské unie naléhá na respektování zásad právního státu a lidských práv,“ stojí v dokumentu.

Předsedové vyjádřili „krajní znepokojení“ nad tím, že ihned po nedávném pokusu o státní převrat Turecko dočasně zbavilo funkce, odvolalo nebo zatklo tisíce lidí. Mezi nimi je přes 2700 soudců a žalobců včetně soudců Státní rady a Kasačního soudu.

„Musíme připomenout, že nezávislost soudnictví není privilegiem soudců, nýbrž zárukou respektování lidských práv a základních svobod, které umožňují každé osobě mít důvěru v soudní systém, právo a stát,“ uvedli zástupci evropské justice.

Závažné obavy u předsedů nejvyšších soudů vyvolává také Erdoganovo prohlášení o možném obnovení trestu smrti. Upozornili, že Turecko je členským státem Rady Evropy, která by měla stejně jako Organizace spojených národů využít své kontrolní mechanismy k dodržování lidských práv.

Turecká armáda dnes oznámila, že na zmařeném pokusu o převrat z 15. července se podílelo 8651 vojáků, což je 1,5 procenta armády. Při násilnostech přišlo o život nejméně 246 lidí a více než 2000 dalších utrpělo zranění.

Více než 50 tisíc vojáků, policistů, soudců, státních zástupců nebo učitelů již bylo zatčeno či propuštěno z práce. V zemi nyní platí výjimečný stav, který Erdoganovi mimo jiné umožňuje vládnout pomocí dekretů. Dekretem už prezident mimo jiné prodloužil na 30 dnů dobu, po kterou smí být podezřelý zadržován bez obvinění.