Estonsko o víkendu zablokovalo elektronické občanky. Bylo možné se vydávat za jiného člověka

E-government v Estonsku.

E-government v Estonsku. Zdroj: Profimedia.cz

Tallin
Čtečka občanských průkazů
Čtečka občanských průkazů
Estonský expert na e-government Andres Raieste ze společnosti Nortal
5
Fotogalerie

Bez přístupu k online bankovnictví a e-governmentu se přes víkend ocitlo 760 tisíc lidí v Estonsku. Vláda jim kvůli opravě bezpečnostní chyby zablokovala jejich elektronické občanky, které v zemi slouží k přístupu do většiny služeb. Zjistila totiž, že je data z občanek možné rozšifrovat a vydávat se za jiného člověka.

Experti problém objevili již dříve. Datum pro jeho opravu ale stanovili až na uplynulý víkend. Polovina populace Estonska tak dva dny neměla přístup ke svému online bankovnictví, úřadům, zdravotnickým databázím a řadě další služeb. Většina z nich je v Estonsku, zemi s velmi rozvinutou digitální státní správou, přístupná jen s povinnou elektronickou občankou.

Všichni občané se zablokovanou kartou si do ní musí nainstalovat nové bezpečnostní certifikáty, které chybu opraví. Kdo to neudělá, jeho karta zůstane dále nefunkční.

„Zatím jsme žádný případ krádeže e-identity nezaznamenali, ale varování policie a úřadu pro informační systémy ukazují, že hrozba je to vážná,“ uvedl estonský premiér Juri Ratas. „Fungování našeho e-státu je založeno na důvěře a nemůžeme si jednoduše dovolit, aby identita našich občanů byla ohrožena,“ dodal.

Estonci ale s aktualizací občanek mají problémy. Online služba je přetížená a často vypadává. O víkendu navíc mohli na internetu občanky aktualizovat jen lékaři, až od pondělí mohou ostatní. Všichni ale mohli dojít na úřad a aktualizaci provést tam.


Více čtěte na Živě.cz >>>