Estonsko vyzývá ke zákazu ruských turistů. Tesla zdraží

Estonský ministr zahraničí vyzval členské státy EU, aby zrušily víza pro ruské turisty.

Estonský ministr zahraničí vyzval členské státy EU, aby zrušily víza pro ruské turisty. Zdroj: E15 koláž

Dobré ráno! Je 234. den roku, svátek má Bohusav, v tento den v roce 1962 byl spáchán pokus o atentát na francouzského prezidenta Charlese de Gaulla. 

Přečtěte si nejdůležitější zahraniční zprávy dne.

✅Estonsko chce zakázat ruské turisty 

Šéf estonské diplomacie Urmas Reinsalu uvedl, že běžní Rusové nesou morální zodpovědnost za umožnění Putinovi napadení Ukrajiny. Proto by podle něj měla EU zakázat vstup ruským turistům. „Necháváme občany agresorského státu mírumilovně navštěvovat Louvre…a pak je necháme se vrátit do domoviny, jako kdyby se nic nestalo,” řekl Reinsalu v rozhovoru. Zákazu vydávání víz Rusům oponuje například německý kancléř Olaf Scholz. 

✅Německo upřednostní vlaky s uhlím před těmi dopravními

Dosud měly prioritu vlaky s pasažéry, podle návrhu, o kterém informovala agentura Bloomberg, nyní německá vláda plánuje, že by vlaky, které převáží uhlí, byly důležitější. A to zejména z důvodu případného nedostatku plynu, který by Německo rádo vykrylo i pomocí uhelných elektráren.

✅Tesla zdraží 

Automobilka Tesla, lídr mezi producenty elektromobilů, od září zdraží službu, díky které jejich automobily fungují autonomně (Full-Self Driving software). Dosud služba stála 12 tisíc dolarů, nově to bude 15 tisíc. Oznámil to šéf společnosti Elon Musk na Twitteru. Zdražení přijde poté, co Musk prohlásil, že nová aktualizace softwaru bude “velký krok vpřed.” 

✅Američtí politici pokračují v návštěvách Tchaj-wanu

Guvernér amerického státu Indiana Eric Holcomb se na Tchaj-wanu setkal s prezidentkou ostrova Cchaj Jing-wen. Tchajwanská prezidentka na schůzce uvedla, že USA a Tchaj-wan jsou klíčovými bezpečnostními a ekonomickými spojenci v indicko-pacifické oblasti, a zdůraznila, že demokratičtí spojenci musí stát při sobě.

Holcomb je již třetí významnou návštěvou ze Spojených států na Tchaj-wanu tento měsíc. Jednání vysokých zahraničních představitelů na ostrově vyvolávají hněv Číny, která Tchaj-wan považuje za součást svého území a hrozí mu vojenským zásahem v případě vyhlášení nezávislosti.

Stane se dnes 

  • Začíná společné cvičení jihokorejské a americké armády, jedno z největších v posledních letech. 
  • Předseda japonského parlamentního poradního výboru pro vztahy s Čínou Keidži Furuja zahájí třídenní návštěvu Tchaj-wanu.
  • Srbský ministr vnitra Aleksandar Vulin bude jednat s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem.