EU bude mít 30. ledna mimořádný summit o dopadech krize na zaměstnanost

Herman Van Rompuy

Herman Van Rompuy Zdroj: mediafax

Prezident Evropské unie Herman Van Rompuy svolal mimořádný summit EU na 30. ledna. V krátkém videozáznamu podotkl, že vrcholná schůzka se bude zabývat dopady současné krize, zejména na oblast zaměstnanosti.

„Náš příští summit je naplánován na 30. ledna,“ řekl v záznamu na stránkách Rady EU Van Rompuy. O tom, že se vrcholná schůzka uskuteční, se unijní prezident zmínil už nedávno během summitu EU-Rusko. Tehdy však neuvedl konkrétní datum. Oficiálně bude vrcholná schůzka zaměřena na problematiku zaměstnanosti. Je nicméně zřejmé, že šéfové států či vlád budou v Bruselu jednat i o rodícím se paktu pro rozpočtovou disciplínu.

Na jeho vzniku se vedoucí evropští politici dohodli na posledním summitu 8. a 9. prosince. Prostřednictvím vznikající mezivládní dohody zemí eurozóny, k nimž by se mohly přidat i další nečlenské země euroklubu s výjimkou Británie, chtějí posílit rozpočtový dohled, zavést automatické sankce a zakotvit v právních řádech jednotlivých států pravidlo vyrovnaných strukturálních rozpočtů.

Pakt by měl být dokončen do března, kdy se koná další pravidelná vrcholná schůzka EU. O tom, jak detailně by měla dohoda měla vypadat, se státy shodou okolností začaly bavit právě dnes. Další jednání je plánováno na počátek ledna.

Evropská unie se nyní potýká nejen s dluhovou krizí, ale i s obavami z návratu recese. Ta by mohla mít citelný dopad na trh práce. Například ve Španělsku se nezaměstnanost už nyní pohybuje kolem 22 procent. Velkým problémem je navíc nezaměstnanost mezi mladými absolventy škol. „Musíme přijmout energická rozhodnutí ve věci zaměstnanosti,“ zdůraznil Van Rompuy.