EU kritizuje Izrael kvůli novým plánům na výstavbu nových osad

ilustrační foto

ilustrační foto

Izraelské plány na výstavbu nových osad na palestinském území ohrožují dobré vztahy židovského státu s Evropskou unií. Podle agentury AFP to prohlásila šéfka evropské diplomacie Catherine Ashtonová. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu už dříve oznámil záměr vyvlastnit 400 hektarů palestinské půdy.

Jakoukoli změnu hranic z doby před rokem 1967 Evropská unie podle Ashtonové uzná jen v případě, že se na ní obě strany dohodnou. Šéfka evropských diplomatů odsoudila především plán na výstavbu více než 2600 bytů pro židovské obyvatele v převážně arabské části východního Jeruzaléma. „Chceme zdůraznit, že budoucí rozvoj vztahů mezi Evropskou unií a Izraelem záleží na izraelském úsilí o trvalý mír na základě řešení dvou států,“ zaznělo dále z Bruselu.

Izrael považuje Jeruzalém za své „sjednocené a nedělitelné“ hlavní město. Mezinárodní společenství nárok židovského státu na východní Jeruzalém, který Palestinci považují za budoucí součást svého státu, ale neuznává. Na východě města žije odhadem 200 tisíc Izraelců a 306 tisíc Palestinců.

Plány už kritizovali Francouzi, USA, Britové i Němci

Proti izraelským plánům na rozšiřování osad už dříve protestovali zástupci USA, Británie, Francie, Itálie, Německa a Španělska. Tehdy se to týkalo především prohlášení území v oblasti osady Ecion u Betléma za „státní území“. Podle Izraele to byla odveta za červnový únos a zabití tří židovských mladíků přívrženci Hamasu, které vedly k rozpoutání několikatýdenních bojů v Pásmu Gazy.

České ministerstvo zahraničí dnes vydalo prohlášení, v němž vyjádřilo znepokojení nad záměrem Izraele začít stavět byty v lokalitě Givat Hamatos ve východním Jeruzalémě. Podle Černínského paláce výstavba v takto citlivé oblasti, o jejímž statusu se má jednat při izraelsko-palestinských mírových rozhovorech, by mohla mít na tato jednání škodlivý dopad. Ministerstvo vyzvalo izraelskou vládu, aby plán výstavby přehodnotila.