EU se chystá zavřít vnější hranice, jednání lídrů proběhne na dálku

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová Zdroj: Reuters

Prezidenti a premiéři zemí Evropské unie již podruhé na dálku proberou společná opatření v boji proti šíření koronaviru, které v Evropě v posledních dnech nabývá na síle. Zásadním krokem má být uzavření vnějších hranic EU, které v pondělí navrhla Evropská komise a platit by mohlo začít po schválení členskými státy ihned.

Šéfka komise Ursula von der Leyenová zemím EU navrhla, aby na 30 dní přestaly přes vnější hranici společného prostoru pouštět cizince vyjma nutných případů. Opatření má mezi státy podporu a podle francouzského prezidenta Emmanuela Macrona bude vstup do schengenského prostoru uzavřen od úterního poledne.

Macronova země bude od stejné chvíle po Itálii, Španělsku, Rakousku či Česku dalším státem, kde budou moci lidé vycházet z domu jen v nutných případech, jako je cesta do práce či nákup potravin a léků.

Unijní lídři se v úterý vpodvečer po týdnu opět spojí prostřednictvím videokonference, aby se pokusili koordinovat kroky, které se na úrovni jednotlivých států liší. Podle šéfa unijních summitů Charlese Michela budou mimo jiné hledat cestu, jak zajistit co nejrychlejší přepravu léků a potravin přes vnitřní hranice EU, které část států uzavřela. Zabývat se budou i dalšími ekonomickými stimuly či možnostmi podpory výzkumu.