Europoslanci vzkazují Britům: Brexit lze stále ještě zastavit

Video placeholde

Poslanci Evropského parlamentu připravují rezoluci, ve kterém Britům vzkážou, že i po chystané aktivaci článku 50 lisabonské smlouvy mohou změnit názor a proces výstupu z Evropské unie kdykoli zastavit, pokud s tím budou ostatní členské státy souhlasit. Návrh textu ale ještě není konečný.

"Nechceme zavírat dveře zdravému rozumu," řekl Philippe Lamberts, který je jedním ze dvou předsedů parlamentní frakce Zelení/Evropská svobodná aliance. "Bude tam odkaz na možnost odvolání aktivace článku 50," dodal s odkazem na připravované usnesení.

Tvrzení, že Británie může v otázce brexitu změnit názor, podle Reuters míří na tenký právní led. Je totiž v přímém protikladu k prohlášením premiérky Theresy Mayové, která tvrdí, že proces je nezvratný, ačkoliv odpůrci odchodu Británie z EU doufají v nové referendum, případně pak v odmítavý postoj britského parlamentu.

A i když představitelé EU s názorem Mayové nesouhlasí a říkají, že výstupové rozhovory mohou být se souhlasem všech států zastaveny, aktivitu europoslanců k tomuto problému rádi nevidí, poznamenal Reuters.

O odchod z EU, pro který se loni v červnu vyslovili britští voliči v referendu, Británie oficiálně požádá ve středu. Začne tak dvouletý proces vyjednávání o podmínkách odchodu z evropského bloku, jehož členem se Londýn stal v roce 1973.

Video placeholde
Tomský: Rozhodnutí Britského nejvyššího soudu Brexit nijak neohrozí • Petr Soukup, Alexandr Božilov