Euroskupina podpořila pomoc Řecku. ECB zvýšila nouzové financování bank

Řecký parlament (ilustrační foto)

Řecký parlament (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: Frank Durr via Flickr

Ministři financí eurozóny v principu souhlasí s poskytnutím tříleté finanční pomoci zadluženému Řecku z Evropského stabilizačního mechanismu (ESM). Euroskupina to uvedla poté, co řecký parlament potvrdil první z reforem, které byly podle rozhodnutí nedávného eurosummitu podmínkou pro pomoc. Evropská centrální banka (ECB) zároveň zvýšila limit úvěrů pro řecké banky o 900 milionů eur.

Jednání o detailech v pořadí už třetího záchranného programu budou moci začít poté, co skončí nutné schvalovací procedury v zemích eurozóny.

Na nedělním a pondělním summitu zemí používajících euro souhlasil řecký premiér Alexis Tsipras s řadou tvrdých podmínek výměnou za třetí pomoc. Ta by za tři roky měla dosáhnout až 86 miliard eur, podmínkou bylo mimo jiné i zapojení Mezinárodního měnového fondu (MMF).

ECB mírně zvýšila nouzové financování řeckých bank
Současně se souhlasem euroskupiny ECB rozhodla, že umožní řeckým bankám čerpat větší objem nouzových úvěrů. Oznámil to její šéf Mario Draghi. Limit úvěrů z nouzového programu ELA banka na týden zvýšila o 900 milionů eur. Doposud přitom činil zhruba 90 miliard eur (2,44 bilionu korun), napsala agentura DPA.
Řecké banky jsou nyní na financování z nouzového programu ELA závislé a neochota ECB zvýšit objem programu koncem června přiměla Atény k jejich uzavření. Tento týden se však Řecko předběžně dohodlo s eurozónou na novém záchranném programu a podle Draghiho opět nastaly podmínky umožňující zvýšení nouzového financování řeckých bank.

První balík reforem prošel

První z řady reforem, týkající se penzí, daně z přidané hodnoty a řízení řeckého statistického úřadu, schválil řecký parlament v noci na dnešek jasnou většinou. „Euroskupina vyzývá řecké činitele, aby rychle přijali druhou sadu opatření k 22. červenci,“ uvedli dnes ministři financí eurozóny v prohlášení. O vývoji situace jednali telefonicky.

Jednání se záchranným fondem eurozóny by tak mohla začít už v příštím týdnu, jejich délku odhadovali v minulých dnech informovaní evropští představitelé na přibližně čtyři týdny. Do té doby má řecké financování zajistit překlenovací půjčka ze staršího celounijního mechanismu.

Eurozóna už dohodla detaily rychlé půjčky Aténám
Ministři financí zemí eurozóny se dohodli na zásadách krátkodobé finanční pomoci pro Řecko ve výši sedm miliard eur. S odvoláním na své zdroje o to napsala agentura Bloomberg s tím, že podrobnosti o budou zveřejněny v pátek.
Půjčka má zajistit předlužené zemi překlenovací financování do doby, než Atény s eurozónou dojednají celkový záchranný program z Evropského stabilizačního mechanismu (ESM).