Eurozóna je v recesi, potvrdila statistika

Euro, recese, HDP

Euro, recese, HDP Zdroj: profimedia.cz

Evropští statistici potvrdili, že ekonomika eurozóny je v recesi. Ve třetím čtvrtletí roku její hrubý domácí produkt mezičtvrtletně podruhé v řadě klesl. Tentokrát to bylo o 0,1 procenta. Evropský statistický úřad (Eurostat) ve zpřesněném odhadu také potvrdil, že v celé EU hospodářství stejným tempem vzrostlo.

Mezi dubnem až červnem v obou zónách HDP propadlo shodně o 0,2 procenta, připomněli evropští statistici. Analytici už před zveřejněním prvního odhadu v půlce listopadu očekávali, že HDP eurozóny ve třetím čtvrtletí mezikvartálně poklesne více - o 0,2 procenta. Výsledek je tak o něco lepší.

Významnou roli v tom hrají výsledky hlavních ekonomik eurozóny, tedy Francie s Německem, které rostly shodně o 0,2 procenta. Přitom u Francie původně experti předpokládali spíše stagnaci.

V případě Česka ekonomika poklesla mezi červencem a zářím mezičtvrtletně o 0,3 procenta. To představuje stejný propad jako v případě Španělska. Větší pokles už statistici zaznamenali jen v pěti dalších zemí EU. Data jsou však v tomto směru dostupná jen u 23 z 27 států unie, přičemž chybí například výsledky krizí těžce stíhaného Řecka.