Eurozóna se zotavuje. Zpracovatelský sektor ale v dubnu zpomalil

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Zpracovatelský sektor v eurozóně v dubnu pokračoval v růstu, expanze však byla pomalejší než v předešlém měsíci. Výrobci přitom poprvé po osmi měsících zvýšili ceny a počet pracovníků se zvyšoval nejrychleji za skoro čtyři roky. Vyplývá to z průzkumu společnosti Markit. Data podle analytiků zvyšují naděje, že ekonomika zemí platících eurem pokračuje v procesu zotavování.

Index aktivity podle dnešních zpřesněných čísel v dubnu klesl na 52,0 bodu z březnových 52,2 bodu, kdy byl na desetiměsíčním maximu. Již 22 měsíců se tak nacházel nad padesátibodovou hranicí, která je předělem mezi růstem a poklesem aktivity. Markit původně odhadoval, že dubnový ukazatel sestoupil na 51,9 bodu.

Evropská centrální banka (ECB) začala v březnu nakupovat státní dluhopisy a další cenné papíry za zhruba 60 miliard eur měsíčně, aby se tak pokusila oživit hospodářský růst v eurozóně a zabránit poklesu spotřebitelských cen. Nedávná data naznačila, že program začíná vykazovat kýžený efekt. Podle dat evropského statistického úřadu Eurostat z minulého týdne se totiž eurozóna začala dostávat z deflace, neboť spotřebitelské ceny zůstaly v dubnu beze změny.

Inflace by se mohla vrátit do kladných čísel

Podle průzkumu společnosti Markit se ceny ve zpracovatelském sektoru zvýšily poprvé po osmi měsících, což naznačuje, že míra inflace v eurozóně by se mohla vrátit do kladných čísel. Dílčí index zaměstnanosti ve zpracovatelském sektoru se zvýšil na 51,9 bodu z 51,6 bodu, a dostal se tak na nejvyšší úroveň od srpna 2011.

„Cenové indexy zamířily vzhůru a výrobci přijímali zaměstnance nejrychlejším tempem od poloviny roku 2011,“ řekl podle agentury Bloomberg hlavní ekonom společnosti Markit Chris Williamson.