Evergrande padla. Soud poslal nejzadluženějšího developera na světě do likvidace

Čínský developer Evergrande vykázal za dva roky ztrátu v přepočtu 1,7 bilionu korun.

Čínský developer Evergrande vykázal za dva roky ztrátu v přepočtu 1,7 bilionu korun. Zdroj: Profimedia

Soud v Hongkongu poslal v pondělí do likvidace čínskou realitní společnost China Evergrande, která je se závazky ve výši přes 300 miliard dolarů (6,8 bilionu korun) nejzadluženějším developerem na světě. Informuje o tom agentura Reuters, podle níž rozhodnutí pravděpodobně bude mít výrazné dopady na čínské finanční trhy.

Soudkyně své rozhodnutí zdůvodnila tím, že se firmě nepodařilo dosáhnout dohody o restrukturalizaci s věřiteli. Obchodování s akciemi China Evergrande bylo v reakci na verdikt pozastaveno.

„Je na čase, aby soud řekl, co je moc to je moc,“ uvedla soudkyně Linda Chan. Podrobné vysvětlení poskytne později během dne. 

Generální ředitel Evergrande Siu Shawn uvedl pro čínská média, že společnost zajistí, aby projekty výstavby nadále pokračovaly navzdory rozhodnutí soudu.

„Není to konec, ale začátek dlouhého procesu likvidace, který ještě více ztíží každodenní provoz Evergrande,“ řekl Gary Ng, hlavní ekonom společnosti Natixis pro Reuters. Situace se podle něj může pro věřitele zkomplikovat.

Čínská realitní firma Evergrande vykázala za roky 2021 a 2022 ztrátu 581,9 miliardy jüanů. To je v přepočtu asi 1,7 bilionu korun. Pro srovnání výdaje českého státu se pohybují okolo dvou bilionů korun ročně. Podnik se na konci roku 2021 dostal do problémů při splácení dluhů.

Problémy Evergrande

Kvůli tažení Pekingu proti realitním firmám ztratily akcie firmy za poslední tři roky více než 99 procent své hodnoty. V roce 2020 začala v zemi platit pravidla, na základě kterých se kontroluje objem peněz, které si mohou velké realitní podniky půjčovat.

Také jsme psali: 

Ztráty firma zdůvodnila mimo jiné klesající hodnotou nemovitostí i dalších aktiv a vyššími výpůjčními náklady. S akciemi firmy, která byla dříve největší developerskou společností v Číně, se od března 2022 přestalo obchodovat.

Čínský realitní sektor v současné době prochází vážnou krizí, která druhou největší ekonomiku světa ohrožuje. China Evergrande krizi v odvětví spustila v roce 2021, když přestala splácet své závazky. V New Yorku pak firma vyhlásila bankrot ve snaze ochránit svůj majetek v USA.

Video placeholde
Šéf Central Group v Hráčích: Co by mohlo zlevnit byty a co museli podepsat ruští klienti? • hrc, Fameplay Live/Blesk, Vera Renovica