Evropanů v Británii zůstává stále méně, obávají se brexitu

Londýn

Londýn Zdroj: iStock.com

Počet občanů zemí Evropské unie, kteří se natrvalo stěhují do Británie, kvůli brexitu klesá a je nyní nejnižší za posledních šest let. Podle britského statistického úřadu ONS se za 12 měsíců předcházejících letošnímu červnu do Británie přesunulo 219 tisíc občanů EU. Ve stejném období jich ale 145 tisíc Británii naopak opustilo, čistá migrace tak byla 74 tisíc, což je nejnižší číslo do roku 2012.

Celková migrace do Británie podle ONS zůstává stále na zhruba stejné úrovni, a to kvůli tomu, že se zvyšuje počet příchozích ze zemí mimo EU. Čistá migrace z neunijních zemí byla v období od června 2017 do letošního června 248 tisíc.

"Migranti z EU odjíždějí od konání referenda ve větších počtech a množství přijíždějících se naopak snížilo. Nižší hodnota libry zřejmě udělala z Británie méně přitažlivé místo pro bydlení a práci a navíc se zlepšily hospodářské podmínky v několika zemích, z nichž do Británie dříve přijíždělo nejvíce lidí," komentovala pro deník The Guardian čerstvá čísla Madeleine Sumptionová z centra pro migraci při Oxfordské univerzitě.

Britský statistický úřad zveřejňuje data o migraci z EU podle jednotlivých skupin zemí. Migrace ze skupiny států, které se k EU připojily v roce 2004 a v níž je i Česká republika, se v období do letošního června oproti předcházejícímu roku snížila o 14 tisíc. Migrace z Bulharska a Rumunska se za dva roky od referenda o brexitu snížila o polovinu na 34 tisíc. Migrace ze starších členských zemí EU klesla z 84 tisíc během období do června 2016 na letošních 47 tisíc.