Evropská komise ukradla Polsku 35 miliard eur, tvrdí polský ministr. Akcie padají

Polský ministr Zbigniew Ziobro tvrdě vystoupil proti Evropské komisi.

Polský ministr Zbigniew Ziobro tvrdě vystoupil proti Evropské komisi. Zdroj: E15 koláž

Dobré ráno! Je 235. den roku, svátek má Sandra, v tento den v roce 1989 občané Estonska, Lotyšska a Litvy vytvořili lidský řetěz táhnoucí se od Talinnu až po Vilnius, aby vyjádřili touhu opustit hroutící se Sovětský svaz.

Přečtěte si nejdůležitější zahraniční zprávy dne.

✅Polský ministr obviňuje Evropskou komisi z krádeže 35 miliard eur

Ač válka na Ukrajině změnila pozici Polska v Evropské unii, i tak se s ním stále táhnou problémy z minulosti. Kvůli obavám z kondice právního státu Evropská komise před pár měsíci pozastavila Polsku čerpání 35 miliard eur, které byly zemi přiděleny v rámci Fondu obnovy. „Polsko bylo okradeno a hlavní roli v tomto drancování hrají němečtí politici vedení von der Leyenovou,“ uvedl nyní generální prokurátor a ministr spravedlnosti Zbigniew Ziobro. Evropská komise vyjednává s polskou vládou podmínky, za kterých by bylo možné spustit čerpání peněz z fondu. O situaci informuje agentura Bloomberg

✅Americký dodavatel Hyundai využíval dětskou práci

Společnost SL Alabama, která patří pod konglomerát South Korea SL Corp, podle amerického ministerstva spravedlnosti využívala dětskou práci v továrně na výrobu autodílů. SL Alabama dodává díly například automobilce Hyundai, jedná se přitom už o druhou továrnu ve státě Alabama, o které se v posledních týdnech hovoří ve spojitosti se zaměstnáváním dětí před 16. rokem života. 

✅Akcie padají

Americké akcie výrazně oslabily. Investoři čekají na vyjádření šéfa americké centrální banky (Fed) Jeroma Powella, který v pátek vystoupí na každoroční konferenci centrálních bankéřů v Jackson Hole v americkém státě Wyoming. Trh má za to, že Powell potvrdí přísnou měnovou politiku centrální banky, která se snaží potlačit inflaci. Dow Jonesův index v pondělí ztratil 1,91 procenta a uzavřel obchodování na 33.063,61 bodu. Širší index S&P 500 klesl o 2,14 procenta na 4137,99 bodu a index Nasdaq Composite se snížil o 2,55 procenta na 12.381,57 bodu.

✅Trump žádá o zastavení vyšetřování

Právníci bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa v pondělí požádali soudce, aby zabránil Federálnímu úřadu pro vyšetřování (FBI) pokračovat v prověřování dokumentů zabavených v jeho floridském sídle. Žádají jmenování nezávislého vyšetřovatele, který by na analýzu dokumentů dohlížel. Na začátku srpna si vyšetřovatelé z Trumpova floridského bydliště odnesli 11 souborů dokumentů podléhajících různému stupni utajení. FBI zkoumá, zda si Trump po odchodu z Bílého domu v lednu 2021 nelegálně neponechal některé potenciálně citlivé dokumenty. Trump tvrdí, že je vyšetřování politicky motivované.

✅Ukrajina letos vyvezla o polovinu méně potravin

Od začátku války Ukrajina vyvezla deset milionů tun potravin, z toho dva miliony v srpnu. Loni od března do července země vyvezla 19,5 milionu tun potravin, tedy více než dvakrát tolik. S odkazem na ukrajinské ministerstvo zemědělství o tom informovala ruskojazyčná verze BBC News. Až do konce července vývozu bránila blokáda ukrajinských přístavů provázející ruskou invazi.

Téměř polovinu ukrajinského vývozu potravin, 48,9 procenta, letos tvoří kukuřice. Loni tato plodina dominovala ještě výrazněji. Dalšími vyváženými potravinami jsou slunečnicová semena, slunečnicový olej, pšenice nebo ječmen.

✅Stane se dnes

  • Gibraltar nabídne v aukci ke koupi luxusní jachtu Axioma sankcionovaného ruského podnikatele Dmitrije Pumpjanského. Hodnota plavidla se odhaduje na 63 milionů liber (1,8 miliardy korun).
  • Na Floridě a v New Yorku pokračují primárky před listopadovými volbami členů Kongresu a státních činitelů.
  • Kvartální výsledky ohlásí JD.com nebo Xpeng.