Česká spotřeba plynu je o čtvrtinu nižší než loni. Ruská plynová páka tím slábne

Už dnes se může Česko uklidňovat tím, že si polostátní energetická skupina ČEZ zajistila skladovací i přepravní kapacitu pro zkapalněný plyn (LNG).

Už dnes se může Česko uklidňovat tím, že si polostátní energetická skupina ČEZ zajistila skladovací i přepravní kapacitu pro zkapalněný plyn (LNG). Zdroj: ctk

V srpnu do Česka podle poradenské firmy EGÚ Brno proudí v průměru asi 13 milionů metrů krychlových plynu denně, což je více, než se ještě před měsícem čekalo.
Pokud plyn i nadále poteče jako nyní, bude Česko potřebovat úspory ve srovnání s poslední topnou sezonou okolo deseti procent, míní Michal Macenauer, ředitel strategie poradenské firmy EGÚ Brno.
Topná sezona v Česku podle vyhlášky MPO trvá od začátku září do konce května. Roční spotřeba plynu loni dosáhla 9,4 miliardy metrů krychlových. přičemž podíl v topném období obvykle představuje přibližně 70 procent celkové roční spotřeby.
4
Fotogalerie

Rusko opět straší Evropu mrazivou zimou. Na přelomu srpna a září státní  Gazprom provede třídenní revizi turbíny, kvůli čemuž zastaví veškeré dodávky plynu přes plynovod Nord Stream. Oproti odstávce z minulého měsíce se však hrozba nedostatku plynu v Česku snížila.

V současné chvíli se může Česko uklidňovat tím, že si polostátní energetická skupina ČEZ zajistila uskladňovací i přepravní kapacitu pro zkapalněný plyn (LNG). Tu začne využívat v první polovině září. Posledním krokem je zajištění samotných dodávek plynu, což skupině na výčtu hotových úkolů zatím chybí.

Nasmlouvání těchto kontraktů je ale podle ČEZ jen otázkou času. S prodejci LNG nyní vyjednává rámcové smlouvy a pak už přijdou na řadu konkrétní smlouvy na dodávky LNG, které mají v Česku zajistit až třetinu roční spotřeby.

„Na finalizaci rámcových smluv s dodavateli už řadu týdnů intenzivně pracujeme. Jde o stovky stran právnického textu, což samozřejmě nějaký čas trvá. Vše jde ale podle plánu a počítáme s tím, že začneme terminál využívat okamžitě po jeho spuštění,“ uvedl mluvčí společnosti ČEZ Roman Gazdík. Problémem podle analytiků ovšem je, že cena plynu průběžné roste a s blížící se zimou zásadní zlevnění čekat nelze.

Expert o potížích s „Putinovým“ plynem: Hrozí několik nepříjemných zim. Ale dlouhodobě Putin prohraje

Video placeholde
• Markéta Volfová, Lukáš Červený

V srpnu do Česka podle poradenské firmy EGÚ Brno proudí v průměru zhruba 13 milionů kubíků plynu denně. Tedy více, než se ještě před měsícem čekalo. Díky tomu, že do Evropy plyn proudí i přes problematický Nord Stream I, ho do Česka mohou posílat i západní partneři. 

„Je důležité, že dovozci plynu jsou schopni pořídit plyn i z neruských zdrojů. Nevíme ale přesně, jestli by to platilo i v situaci, kdyby do Evropské unie ruský plyn neproudil vůbec. Zatím si pořád myslíme, že minimálně po nějaký čas by do Česka dál mířilo 12 až 16 milionů kubíků plynu denně,“ odhaduje Michal Macenauer, ředitel strategie poradenské firmy EGÚ Brno. Podle té vypadá optimisticky i letošní spotřeba plynu, která byla podle odhadů za prvních sedm měsíců bezmála o čtvrtinu nižší než loni. K velkému snížení podle něj přispěla i nižší spotřeba paroplynových elektráren.

Macenauer ale upozorňuje, že rozhodující bude celá nadcházející topná sezona a také chování Ruska, které podle něj nebude chtít situaci na trhu uklidňovat, spíše naopak. „Dnes – když se unijní státy snaží co nejdříve od ruského plynu odstřihnout – je jasné, že Kreml udělá maximum pro to, aby plynu v Evropě byl nedostatek a jeho cena se držela vysoko,“ dodal s tím, že je téměř jisté, že budou nutné úspory a omezení ve spotřebě.

Pokud plyn i nadále poteče jako nyní, bude Česko podle Macenauera potřebovat úspory ve srovnání s poslední topnou sezonou okolo deseti procent. Pokud plyn nepoteče vůbec, pak bude potřebovat úspory ve výši 55 procent, míní. 

Topná sezona v Česku podle vyhlášky MPO trvá od začátku září do konce května. Roční spotřeba zemního plynu loni podle statistik Energetického regulačního úřadu dosáhla 9,4 miliardy metrů krychlových, přičemž podíl v topném období obvykle představuje přibližně 70 procent celkové roční spotřeby. Dosud je v tuzemských zásobnících uloženo asi 2,9 miliardy kubíků plynu, tedy zhruba 83 procent. 

Obchodníci zásobníky plynu před každou zimou většinou naplní na více než 90 procent, jen loňský rok byl výjimkou, když maximem bylo 87 procent. Nejvyšších hodnot zásobníky dosahují obvykle v říjnu nebo v listopadu, letos ale energetické firmy vtláčejí plyn do zásobníků rekordně rychle, a to přestože jsou ceny plynu na historických maximech. 

„Čím dál větší vliv na dostatek plynu bude mít počasí a úspory ve spotřebě. Naopak role naplněnosti zásobníků bude oslabovat, a pokud do Česka plyn nadále poteče, bude každý týden slábnout i závislost na Rusku,“ míní analytik společnosti ENA Jiří Gavor.

Analytici se ovšem shodují, že v každém případě bude cena plynu po celou topnou sezonu na velmi vysoké úrovni a že velká část energeticky náročných provozů bude bez vládní pomoci bojovat o přežití. V současnosti se plyn na říjen prodává za více než 270 eur za megawatthodinu. Před rokem to byla přibližně desetina.