Evropské státy zvažují další sankce vůči Teheránu, vadí jim působení země v syrské válce

Teherán, ilustrační foto

Teherán, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Británie, Francie a Německo navrhly nové sankce vůči Íránu za jeho balistický program a roli v syrské válce. Vyplývá to podle agentury Reuters z důvěrného dokumentu určeného členským státům EU, jehož smyslem je přesvědčit Spojené státy, aby nevypověděly jadernou dohodu s Teheránem.

Smlouva z roku 2015 omezuje protiíránské sankce výměnou za zpomalení tempa jaderného programu země. Americký prezident Donald Trump ale v minulosti několikrát pohrozil, že Washington dohodu vypoví, pokud nebude pozměněna.

V lednu šéf Bílého domu evropským signatářům vzkázal, že se musí dohodnout na "nápravě děsivých chyb" v dohodě, uzavřené za jeho předchůdce Baracka Obamy. Dodal, že v opačném případě v květnu odmítne další prodloužení režimu mírnějších protiíránských sankcí.

Podle amerických zákonů totiž smějí být sankce uvolněny maximálně na 120 dnů, takže vláda musí o prodloužení mírnějšího režimu každé čtyři měsíce znovu rozhodovat. Washington například požaduje dodatek, který by posílil režim inspekcí a umožnil Spojeným státům, aby sankce v plné míře obnovily, pokud Teherán smlouvu poruší.

Případné nové sankce musí podle Reuters schválit všech 28 členských států Evropské unie. Zmíněný dokument, který podle agentury obdržely jednotlivé vlády, má být vyjádřením podpory trojice států novým sankčním opatřením. Hovoří se v něm o "seznamu jednotlivců i subjektů", které by se měly stát terčem sankcí v souvislosti s balistickým programem Íránu a rolí Teheránu v sedm let trvajícím syrském konfliktu, v němž Írán podporuje syrskou vládu.

Reuters s odvoláním na diplomatický zdroj píše, že o návrhu budou v pondělí v Bruselu jednat za zavřenými dveřmi ministři zahraničí.