Evropským akciím se i nadále daří, americké spíše stagnovaly

Sídlo amerického Kongresu ve Washingtonu včera napadli příznivci odcházejícího prezidenta Trumpa. Chtěli zvrátit výsledek loňských voleb. Situace je nyní již pod kontrolou a zákonodárci opět jednají.

Sídlo amerického Kongresu ve Washingtonu včera napadli příznivci odcházejícího prezidenta Trumpa. Chtěli zvrátit výsledek loňských voleb. Situace je nyní již pod kontrolou a zákonodárci opět jednají. Zdroj: Reuters

Nepokoje ve Washingtonu, při kterých do budovy Kapitolu vtrhli příznivci Donalda Trumpa.
Následky zemětřesení v Chorvatsku. Oblast včera zažila další otřes.
Francouzská společnost Michelin, která vyrábí pneumatiky, plánuje zrušit přes dva tisíce pracovních míst ve Francii, tedy asi 11 procent své tamní pracovní síly.
4
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Napadený Kapitol a vítězství demokratů

Středeční protesty v hlavním městě Spojených států se zvrhly v incident, jaký Severní Amerika nepamatuje. Příznivci dosluhujícího prezidenta Trumpa vtrhli do washingtonského Kapitolu a narušili jednání Kongresu ve chvíli, kdy se obě komory chystaly formálně potvrdit vítězství Joe Bidena v prezidentských volbách. Při násilném střetu s bezpečnostními složkami zemřeli čtyři lidé. Incident již odsoudila většina světových i byznysových lídrů. Twitter a Facebook zablokovaly účty prezidenta Trumpa, který své příznivce k násilnostem vybízel. Twitter na 12 hodin a Facebook na 24 hodin. Jednání Kongresu v tuto chvíli opět pokračuje.  

V chaosu kolem této události trochu zapadla informace, že kandidáti Demokratické strany zvítězili v obou kláních senátních voleb v americkém státě Georgia. Demokraté tím získali většinu v obou komorách amerického Kongresu. Vedle Sněmovny reprezentantů budou nyní kontrolovat i Senát. Ten je klíčový například při schvalování postů ve vládě. Nastupující Bidenova administrativa tím pádem bude mít silnější pozici, než se původně předpokládalo.   

Chorvatsko zasáhl další otřes

V části Chorvatska, asi 50 kilometrů jihovýchodně od Záhřebu, kterou minulý týden postihlo ničivé zemětřesení, byl ve středu zaznamenán další silnější otřes o síle kolem pátého stupně. Nové oběti ani škody zatím hlášeny nejsou. Při předchozím zemětřesení z 29. prosince zahynulo osm lidí. Podle odborníků nejsou následné otřesy ničím neobvyklým a země v dané oblasti se zřejmě bude otřásat ještě několik měsíců. 

Z trhů a burz 

Evropské trhy rostly, americké uzavřely smíšeně

Americké akcie se při středečním obchodování na směru neshodly. Dařilo se hlavně bankovním a průmyslovým titulům. Protrumpovské protesty ve Washingtonu ale burzy o část zisků připravily. Index Dow Jones se zvýšil o 1,44 procenta a dosáhl na nové maximum. O 0,57 procenta posílil také S&P 500. Nasdaq Composite se ovšem snížil o 0,61 procenta. V prudkém růstu pokračoval bitcoin a další sledované kryptoměny. Výrazně včera posilovaly akciové trhy v západní Evropě. Německý DAX přidal 1,76 procenta a překonal rekord. Britský FTSE 100 v roce 2021 zatím nezpomalil, zvedl se o dalších 3,47 procenta.     

Michelin bude propouštět

Francouzský výrobce pneumatik Michelin včera oznámil, že do tří let propustí ve své mateřské zemi až 2300 zaměstnanců, tedy přibližně 11 procent své dosavadní pracovní síly ve Francii. Podnik chce tímto způsobem zefektivnit a zjednodušit svůj provoz. Celé továrny však zavírat neplánuje. Společnost se potýká s hlubokou proměnou trhu s pneumatikami, která nastala po přílivu levných produktů z Číny. Akcie Michelinu ve středu klesly o jedno procento a v současné době se tak obchodují za 103,45 eura.   

Video dne

Záběry střetů, ke kterým došlo před několika hodinami uvnitř washingtonského Kapitolu, sídla Kongresu Spojených států. 

Stane se dnes

  • Francouzská vláda ve večerních hodinách představí svoji strategii očkování proti nemoci COVID-19.
  • V japonském Tokiu a okolních prefekturách by mohl být kvůli pandemii vyhlášen nouzový stav
  • Eurostat zveřejní odhad prosincového vývoje inflace v eurozóně. 
  • Evropská komise bude informovat o vývoji ekonomické nálady v zemích EU za prosinec.