Facebook chce bojovat s dezinformacemi. Pret A Manger zavádí předplatné na kafe

Mark Zuckerberg se obává, že příští volby mohou v Americe vyvolat násilné nepokoje.

Mark Zuckerberg se obává, že příští volby mohou v Americe vyvolat násilné nepokoje.

Běloruský prezident Lukašenko svádí vinu za politickou krizi ve své zemi na sousední státy.
Akcie technologických titulů zažily ve čtvrtek prudký pád.
3
Fotogalerie

Web E15 přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Top události:

Lukašenko si notuje s Ruskem

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko znovu obvinil během včerejšího setkání s ruským premiérem Michailem Mišustinem Česko, Polsko, Litvu a Ukrajinu z ovlivňování protestů namířených proti němu. Nově prý také obsadil několik klíčových pozic v bezpečnostních složkách země svými lidmi. Bělorusko by podle Mišustina nemělo dopustit tlak ze zahraničí a bránit svoji suverenitu a územní celistvost.  

Facebook omezí politické reklamy

Šéf Facebooku Mark Zuckerberg ve čtvrtek oznámil, že jeho sociální síť nebude v týdnu před americkými prezidentskými volbami, které se uskuteční 3. listopadu, přijímat nové politické reklamy. Chce tak zabránit šíření dezinformací a rozdělování společnosti. Má rovněž v plánu potlačovat nelegitimní tvrzení o výsledcích hlasování. Facebook byl v minulosti kvůli zobrazování politických reklam terčem kritiky. 

Z trhů a burz:

Pád technologických gigantů

Americké burzy zažily po několikadenním růstu prudký pád, vůbec nejhlubší za několik posledních měsíců. Index S&P 500 poklesl o 3,51 procenta, Dow Jones o 2,78 procenta, a Nasdaq Composite dokonce o 4,96 procenta. Investoři totiž ve velkém prodávali technologické tituly. Výrazně klesly akcie Applu (minus 8,01 procenta), Facebooku (minus 3,76 procenta), Amazonu (minus 4,63 procenta) i Microsoftu (minus 6,19 procenta).   

Pret A Manger zavádí předplatné

Britský řetězec rychlého občerstvení Pret A Manger přišel s novým nápadem, jak přitáhnout zákazníky zpátky do svých prodejen. Od příštího úterý bude možné si u firmy objednat předplatné. Za měsíční poplatek dvacet liber si hosté budou moci dopřát až pět nápojů denně. První měsíc je navíc zdarma. Společnost se potýká s ekonomickými problémy kvůli koronaviru. V uplynulých měsících byla nucena zavřít třicet prodejen a propustit 2800 zaměstnanců.     

Tweet dne:

„Před sedmi lety jsem byl obviněn jako zločinec za to, že jsem řekl pravdu. Nikdy by mne nenapadlo, že se dožiju dne, kdy naše soudy prohlásí aktivity NSA za nezákonné a ve stejném verdiktu mě ocení za jejich odhalení. A přece, ten den je tady.“

Edward Snowden, bývalý zaměstnanec CIA, který v roce 2013 odhalil veřejnosti informace o masivním sledování telefonů a elektronické komunikace americkými tajnými službami, se dočkal. Americký soud prohlásil sledovací program za nezákonný. 

Stane se dnes:

  • Polský prezident Andrzej Duda svolal na dnešek kabinetní radu, tedy zasedání polské vlády pod vedením hlavy státu. Má řešit opatření proti koronavirové pandemii.
  • Rusko odpoledne zveřejní nové informace o své vakcíně proti covidu-19. V západních zemích nadále panuje vůči ruské očkovací látce skepse.
  • Ministři financí Visegrádské čtyřky, tedy Česka, Polska, Maďarska a Slovenska, podepíší deklaraci o vzájemné hospodářské spolupráci. 
  • Spojené státy zveřejní svoji míru nezaměstnanosti za srpen. Očekává se, že by měla klesnout pod deset procent.