FBI: Islámský stát je pro USA větší hrozbou než Al-Káida

Příslušník irácké armády s vlajkou Islámského státu

Příslušník irácké armády s vlajkou Islámského státu Zdroj: ctk

Kampaň radikální skupiny Islámský stát (IS) přesvědčující Američany, aby páchali násilí, se stala pro Spojené státy větší teroristickou hrozbou, než pro ně v současnosti představuje útok sítě Al-Káida. Podle agentury AP to ve středu řekl ředitel amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) James Comey.

Islámský stát, který ovládá části území Sýrie a Iráku, ovlivnil za uplynulý rok značný, i když ne doposud přesně známý počet Američanů. Stalo se tak díky kampani na sociálních sítích, v níž IS vyzývá muslimy, kteří nemohou odcestovat na Blízký východ, „aby zabíjeli na místech, kde se nacházejí“, prohlásil Comey.

Uživatelé Twitteru spojení s Islámským státem mají více než 21 tisíc anglicky mluvících sledujících, z nichž tisíce mohou žít v USA, řekl šéf FBI.

Série zatčení sympatizantů

V posledních osmi týdnech Federální úřad pro vyšetřování zatkl množství radikalizovaných podezřelých, uvedl Comey. Zopakoval přitom své nedávné sdělení, že zadržena byla mimo jiné více než desítka lidí, kteří prý chtěli v zemi provést útoky v období oslav Dne nezávislosti 4. července.

Washington rovněž vystopoval desítky Američanů ve věku od 18 do 62 let, kteří odcestovali do Sýrie nebo Iráku, aby se tam zapojili do bojů po boku Islámského státu. „Velmi se obávám toho, co nevidím“, protože lidé, kteří pro Islámský stát verbují nové členy, používají šifrovanou komunikaci, aby se vyhnuli americkým odposlechům, dodal Comey.