FBI obvinila ruské agenty tajných služeb z hackerského útoku

FBI

FBI Zdroj: profimedia.cz

Spojené státy obvinily 12 příslušníků ruských tajných služeb z hackerského útoku na počítače Demokratické strany před prezidentskými volbami v USA v roce 2016. Obvinění oznámil podle agentury AP první náměstek amerického ministra spravedlnosti Rod Rosenstein na základě výsledků vyšetřování týmu zvláštního vyšetřovatele FBI Roberta Muellera, který se okolnostmi údajného ruského vměšováni do voleb dlouhodobě zabývá.
 

Všichni obvinění jsou příslušníci ruské vojenské rozvědky GRU, kteří se podle Američanů dopustili útoků na počítače kanceláří Demokratické strany, včetně pracovní skupiny řídící předvolební kampaň demokratické kandidátky Hillary Clintonové. Obviněni jsou i z toho, že poté zveřejnili na internetu ukradené e-maily několik měsíců před volbami.

Demokraté již dlouhodobě viní GRU z útoku na svoje počítače s cílem poškodit Clintonovou a ovlivnit volby ve prospěch Donalda Trumpa, který je nakonec vyhrál.

"Internet umožňuje zahraničním nepřátelům napadnout Američany novými a nečekanými způsoby," řekl dnes Rosenstein s tím, že svobodné a spravedlivé volby jsou tvrdě vybojovaný výdobytek demokracie. Vždy se podle něho najdou nepřátelé, kteří budou usilovat o to, aby se v USA vyostřovaly vnitřní rozepře, a snažit se Američany mást, rozdělovat a nakonec si je podmanit.

Muellerův tým doposud obvinil už 20 lidí a tři společnosti z podílu na kontroverzních aktivitách. Jsou mezi nimi čtyři bývalí členové týmu vedoucího předvolební Trumpovu kampaň, poradci z Bílého domu a 13 Rusů obviněných z účasti na skryté, ale intenzivní dezinformační kampani v sociálních médiích.

Rosenstein zároveň řekl, že v obvinění není nic o tom, že nějaký zločin v této souvislosti spáchal americký občan nebo že hackerský útok "ovlivnil sčítání volebních hlasů či změnil výsledek voleb".

Rosenstein o obvinění již informoval Donalda Trumpa, který je nyní na návštěvě v Británii a který se má v pondělí v Helsinkách setkat s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.