Fed je připraven zvedat sazby. Čína bojuje s covidem pomocí řady lockdownů

Čínský prezident Si Ťin-pching

Čínský prezident Si Ťin-pching Zdroj: E15 koláž

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Top události

Úředníci v Číně končí kvůli nezvládnutým lockdownům

Pohledem z Evropy se to může zdát až téměř nemožné, nicméně Čína i v této době bojuje s epidemií onemocnění covid-19. Jelikož asijská mocnost od začátku pandemie sází na takzvanou strategii nulového covidu, tak i jen pár desítek případů v milionovém městě znamená značná omezení běžného života. Čínská vláda tak na rozdíl od západních zemí nesází na očkování, ale zkrátka na to, že šíření nemoci potlačí v jeho zárodku. 

Pravidelně tak tamní radnice v jednotlivých městech omezují běžný život. To vede k uzavření malých podniků, továren i přístavů. Uzávěry čínské úřady vyhlašují už při pár desítkách nakažených. Není divu, centrální čínská vláda totiž vyhlásila cíl, že tamní ekonomika musí letos růst tempem alespoň 5,5 procenta HDP. Opakované omezení průmyslu, a tedy nezvládnuté šíření nemoci, jdou proti ekonomickému oživení. Americká televize CNBC nyní informuje, že kvůli neschopnosti potlačit nákazu už skončilo několik stovek lokálních čínských úředníků.

Putin zvažuje použití chemických zbraní, varuje Biden

Falešná obvinění Ruska, že Kyjev má biologické a chemické zbraně, ukazují, že ruský prezident Vladimir Putin zvažuje jejich použití na Ukrajině. V pondělí to prohlásil americký prezident Joe Biden, aniž by pro svá tvrzení předložil důkazy. Biden také potvrdil, že ruská armáda v sobotu použila hypersonické střely Kinžal.

„Putin je přitlačený ke zdi. V současné době mluví o nových operacích pod falešnou vlajkou, které připravuje, včetně tvrzení, že my v Americe máme v Evropě biologické i chemické zbraně, což prostě není pravda,“ prohlásil šéf Bílého domu. „Naznačují také, že Ukrajina má na svém území biologické a chemické zbraně. To je jasné znamení, že uvažuje o použití obou těchto zbraní,“ dodal Biden.

Z trhů a burz

Akcie oslabily

Americké akcie dnes oslabily. Vedle nejistoty plynoucí z ruské invaze na Ukrajinu k tomu přispělo vystoupení šéfa americké centrální banky (Fed) Jeroma Powella. Ten uvedl, že Fed přikročí k agresivnějšímu zvyšování úrokových sazeb, pokud to bude zapotřebí k obnovení cenové stability.

Dow Jonesův index dnes klesl o 0,58 procenta a uzavřel obchodování na 34.552,99 bodu. Širší index S&P 500 odepsal 0,04 procenta na 4461,18 bodu a index Nasdaq Composite se snížil o 0,40 procenta na 13.838,46 bodu.

Zvyšování sazeb

Minulý týden Fed na svém zasedání podle očekávání zvýšil svou základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu do rozpětí 0,25 až 0,50 procenta. Předpověděl rovněž, že letos přikročí k šesti dalším zvýšením v tomto rozsahu.

Powell uvedl, že centrální banka je v případě potřeby připravena zvyšovat základní sazbu i o půl procentního bodu a přivést úroky na „restriktivní“ úroveň, která bude brzdit hospodářský růst. O více než čtvrt procentního bodu Fed naposledy svůj základní úrok zvýšil v květnu 2000.

Tweet dne

Sirény, které varují před ruskými útoky, se rozezněly ve městě Užhorod. Nejzápadnější ukrajinské město leží přímo na hranicích se Slovenskem, tedy na hranicích NATO. 

Stane se dnes

  • Maďarská centrální banka oznámí výsledek zasedání k měnové politice. Analytici očekávají, že základní úrok se z nynějších 3,4 procenta zvýší o tři čtvrtě bodu na 4,15 procenta.
  • Oficiální otevření nového závodu automobilky Tesla v braniborském Grünheide nedaleko Berlína. Ceremonie, kdy výrobce předá první elektrovozy vyrobené v této továrně, se ve 12:45 zúčastní mimo jiné německý kancléř Olaf Scholz. Očekáván je také šéf Tesly Elon Musk.
  • Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj promluví v online přenosu ke členům italského parlamentu.
  • Kvartální výsledky zveřejní společnosti Buzzfeed, Xiaomi a Adobe.