Fed zatím necouvá, o zvýšení úroků rozhodne později

Šéfka amerického Fedu Janet Yellenová na obrazovce newyorské burzy

Šéfka amerického Fedu Janet Yellenová na obrazovce newyorské burzy Zdroj: ctk/AP

Americká centrální banka (Fed) prozatím možnost březnového zvýšení úrokových sazeb ze stolu neshodila. „Dění v globální ekonomice a na finančních trzích pozorně monitorujeme, ale dopady kolapsu cen ropy na inflaci považujeme stále za dočasnou záležitost, přičemž očekáváme, že makroekonomický vývoj nám umožní dále postupně zvyšovat úrokové sazby,“ uvedl Fed po zasedání svého měnového výboru.

Šlo o zprávu natolik neurčitou, že akciové a dluhopisové trhy váhaly jakým směrem se vydat. Nakonec se posunuly mírně do červených čísel. Britský akciový index FTSE 100 včera oslaboval necelé procento, německé akcie ztrácely 1,5 procenta.

Vyjádření Fedu neobsahovalo žádnou zmínku o zhoršující se situaci a na akciovém trhu či silném dolaru. Takové komentáře by pozorovatelé vyhodnotili jako jasný signál, že se americká centrální banka chystá zařadit zpátečku a měnovou politiku opět více uvolnit poté, co v prosinci přistoupila k prvnímu zvýšení úrokových sazeb za téměř deset let.

Ftse

„V součtu lze tedy konstatovat, že Fed sice svůj pohled na ekonomiku lehce změkčil, ale pokud by makroekonomická data zůstala silná, tak březnové zvýšení oficiálních úrokových sazeb v USA bude ve hře,“ konstatuje Jan Čermák, analytik ČSOB. „Nicméně je otázkou, zdali data opravdu zůstanou na dostatečně býčí úrovni. Již v pátek budeme mít k dispozici výsledek HDP za poslední kvartál roku 2014, kde očekáváme velmi nízký růst - těsně nad úrovní jednoho procenta,“ dodal.

Tlak nyní narůstá na japonskou centrální banku (BoJ), jejíž rada se sejde zítra. BoJ je nerozhodná, většina členů rady si přeje nic neměnit, ale s padajícími cenami akcií a zpomalující inflací analytici poznamenávají, že šance na další bezmezné tištění jenů rostou.