Fico chce velkorysý stát. Sníží DPH na potraviny, naopak vzroste mateřská

Slovenský premiér Robert Fico

Slovenský premiér Robert Fico Zdroj: CTK

Slovenská vláda premiéra Roberta Fica sníží od příštího roku sazbu daně z přidané hodnoty (DPH) na základní potraviny na deset ze současných 20 procent, dále například zvýší mateřskou a zavede příspěvky na školní lyžařské kurzy, oznámil Fico. Slováci také budou mít nárok na jeden bankovní účet s neomezenými službami za měsíční poplatek nanejvýš tři eura (82 korun), pro lidi s nejnižšími příjmy bude účet bezplatný.

Zmiňovaná opatření jsou součástí v pořadí druhého sociálního balíčku, kterými chce jednobarevný levicový kabinet sociálních demokratů zlepšit životní úroveň občanů. Směr-SD ho připravil necelý rok před parlamentními volbami, stát na něj podle Fica vynaloží 200 milionů eur (5,5 miliardy korun).

„Lidé potřebují pocítit, že se Slovenské republice daří. Stát musí být solidární a velkorysý k lidem,“ uvedl Fico k novému sociálnímu balíčku, který zahrnuje 15 opatření. Podle Fica budou financovány z lepšího výběru daní a nezatíží státní rozpočet.

Na potraviny a většinu zboží a služeb Slovensko v současnosti uplatňuje 20procentní sazbu DPH. Na knihy, léky a vybrané zdravotní pomůcky se vztahuje DPH ve výši deseti procent. Nově bude tato nižší sazba DPH platit také na základní potraviny, jako například na mléko, máslo, chléb a pečivo.

Směr-SD přitom loni zablokoval vrácení základní sazby DPH na dřívějších 19 procent, jak to předpokládal zákon, který schválila předchozí vláda stran pravého středu premiérky Ivety Radičové. Fico tehdy tvrdil, že obchodníci by nižší DPH do cen nepromítli a že stát by přišel o asi 200 milionů eur (5,5 miliardy korun).

Kromě zmiňovaných opatření Směr-SD chystá také dotace na zateplování domů, příspěvky domácnostem na ekologické zdroje energie, jako jsou fotovoltaické panely, dále snížení doplatků na léky pro děti a důchodce, další zvýšení kapacity mateřských školek, zvýšení minimální mzdy a podporu pro regiony s vysokou nezaměstnaností.

Slovákům také slíbil nárok na jeden bankovní účet s neomezenými službami za měsíční poplatek nanejvýš tři eura (82 korun), pro lidi s nejnižšími příjmy bude účet bezplatný. Banky to podle Fica přijde na 70 milionů eur, což odpovídá 12 procentům jejich loňského zisku.

Získá strana popularitu?

Opozice i část médií označily již první sociální balíček za populistické rozhodnutí Směru-SD, jehož cílem je zvýšit popularitu strany. Představitelé pravicové opozice připomněli, že Směr-SD po vytvoření vlády v roce 2012 zvyšoval daně.

První sociální balíček čítající 15 různých opatření v hodnotě téměř 250 milionů eur schválil Směr-SD loni po té, co Fico neuspěl v prezidentských volbách. Tento balíček zahrnuje například bezplatné cestování dětí, studentů a seniorů ve vlacích, stejně jako snížení povinných odvodů pro zaměstnance s nízkými příjmy. Fico oznámil, že do voleb plánovaných na první čtvrtletí příštího roku strana představí třetí sociální balíček v hodnotě 400 milionů eur.

Sociální demokraté jsou na Slovensku sice dlouhodobě nejoblíbenější politickou stranou, v uplynulém období ale po různých aférách strana zaznamenala nejnižší oblibu u voličů za poslední období. Podle průzkumu agentury Focus ze začátku května by Směr-SD dostal 33,2 procenta hlasů. Předčasné parlamentní volby před třemi lety strana vyhrála se ziskem více než 44 procent.