Firmy v USA uvedly loni do provozu rekordní počet robotů

Americké společnosti instalovaly loni do svých provozů rekordní počet robotů. Stroje jsou stále levnější a flexibilnější, a stávají se tak dostupnější pro podnikatele všech velikostí. Jsou také vhodné do více oblastí podnikání kromě jejich tradiční opory, automobilového průmyslu. Dodávky robotů loni stouply o téměř 16 procenta na 28 478, uvedla agentura Reuters s odvoláním na zprávu Svazu pro pokročilou automatizaci.

Dodávky se zvýšily ve všech sektorech, které svaz sleduje, vyjma automobilového průmyslu. Automobilky snížily instalace nových robotů po nedávné velké přeměně svých výrobních závodů na produkci nových modelů nákladních aut. Dodávky pro producenty potravin a spotřebního zboží naopak vzrostly o 60 procent a dodávky pro výrobce polovodičů a elektroniky o 50 procent. Dodávky producentům kovů stouply o 13 procent.

Tlak na vyšší automatizaci roste, protože společnosti se snaží snížit své náklady na práci a vyřešit problém s nedostatkem zaměstnanců. Pro mnoho firem, které zvažují přesunout do USA zpátky svoji výrobu ze zahraničí kvůli obchodní válce prezidenta Donalda Trumpa, také může být automatizace nejlepším způsobem jak si udržet svoji konkurenceschopnost navzdory vysokým nákladům na americké zaměstnance.

Loňský rok byl prvním od roku 2010, kdy se výrobci aut a automobilových součástek na celkových dodávkách robotů nepodíleli více než polovinou, ale jen 49 procenty. V roce 2017 měl automobilový průmysl na dodávkách podíl více než 60 procent.