Francie odkládá předání lodí Mistral, Rusko vyhrožuje soudy

Francouzská loď Mistral nazvaná Vladivostok

Francouzská loď Mistral nazvaná Vladivostok Zdroj: ctk/AP

Plánované předání první ze dvou válečných lodí třídy Mistral Rusku odložila Paříž na neurčito. Kancelář francouzského prezidenta tento krok dala do souvislosti se současnou situaci na Ukrajině. Rusko reagovalo sdělením, že se v případě nedodržení kontraktu hodlá soudit.

Prezidentský palác v Paříži vydal krátké prohlášení poté, co zesílily spekulace o naplňování kontraktu v hodnotě 1,12 miliardy eur (takřka 31 miliard Kč), který je největším prodejem zbraní jakékoliv země Severoatlantické aliance (NATO) Rusku. První loď měla být Rusům odevzdána do konce října, ale Paříž kvůli vývoji na Ukrajině předání odložila s tím, že se v listopadu uvidí, jaká je situace.

Náměstek ruského ministra obrany Jurij Borisov reagoval na dnešní prohlášení Paříže slovy, že Rusko „zatím“ nebude vznášet proti Francii žádné požadavky ohledně dodávky prvního Mistralu a očekává, že se kontrakt naplní. „Budeme trpělivě čekat. Zatím nepočítáme s žádnou akcí,“ řekl Borisov.

Jakmile ale bude zřejmé, že kontrakt byl zmařen, bude reakce Moskvy do písmene vycházet z textu obchodního kontraktu. „Pokud nám Mistral nedají, budeme se soudit a uplatníme sankce. Chování Ruska se bude přísně řídit podepsanou smlouvou,“ řekl Borisov.

Francie se snaží balancovat

Šéf zahraničního výboru ruské Státní dumy Alexej Puškov označil dnešní informaci z Paříže za důkaz nátlaku na Francii ze strany NATO. „Kdyby záleželo na rozhodnutí prezidenta Françoise Hollandea, loď by nám dodali. Francie se snaží balancovat mezi svými závazky vůči Rusku a závazky vůči Severoatlantické alianci a Evropské unii,“ řekl ruský poslanec. „Hollande se snaží projevit jakousi solidaritu, podstatnou roli hraje americký nátlak,“ soudí Puškov.

RIA Novosti minulý týden s odvoláním na nejmenovaného vysoce postaveného ruského činitele uvedla, že Moskva dává Paříži lhůtu do konce listopadu na předání první ze dvou válečných lodí. Pokud se tak nestane, má v úmyslu požadovat tučné finanční odškodnění, potvrdil citovaný zdroj.

Vladivostok je připraven
Smlouvu o dodávce dvou plavidel, která mohou převážet vrtulníky a tanky či velitelské štáby, podepsala Francie s Ruskem v roce 2011, tedy dlouho před ukrajinskou krizí. Ruská armáda měla první ze dvou moderních výsadkových lodí od Francie převzít již na konci října, ale Paříž kvůli situaci na Ukrajině předání odložila. Někteří spojenci Francie v čele s USA dlouhodobě vyvíjejí na Paříž tlak, aby ruské vojenské námořnictvo neposilovala.
První loď nazvaná Vladivostok je prakticky připravena k předání v západofrancouzském přístavu Saint-Nazaire. Ovládat plavidlo se již ve Francii učilo 400 ruských námořníků. Druhá loď, pojmenovaná Sevastopol, by měla být dokončena do konce nadcházejícího roku. Jméno nese po velkém přístavu na Krymu, kde sídlí ruská černomořská flotila. Krymský poloostrov v březnu Rusko přes zahraniční protesty anektovalo; Ukrajina dál považuje Krym za své území.