Francie uleví podnikatelům, ale zvýší DPH

Jean-Marc Ayrault

Jean-Marc Ayrault Zdroj: ctk

Francouzský kabinet navrhl balík opatření k podpoře průmyslu ve výši 20 miliard eur během tří let. Polovinu prostředků na daňové úlevy pro podniky chce získat škrty ve veřejných výdajích, druhou zvýšením DPH. Aktivita vlády přišla den poté, co ji ke zvýšení konkurenceschopnosti země ve své zprávě nabádal někdejší šéf EADS Louis Gallois. K reformám Paříž vyzval i Mezinárodní měnový fond.

„Francie není odsouzená ke spirále poklesu. Ale potřebujeme otřes na národní úrovni k získání kontroly nad naším osudem. Jde o to dát firmám manévrovací prostor,“ prohlásil premiér Jean-Marc Ayrault.

Ministři podle něj ve svých návrzích zohlednili takřka všech 22 doporučení průmyslníka Galloise, kterého předtím prezident François Hollande pověřil zjištěním důvodů stagnace země a předložením vhodných opatření.

Navržené úlevy mají podnikům přechodně snížit náklady na pracovní sílu o šest procent. Vládní balík rovněž obsahuje například stimuly k povzbuzení investic do inovací a pobídky pro malé firmy.

Základní sazba DPH se má kvůli podpoře podnikání od ledna roku 2014 zvednout ze současných 19,6 procenta na dvacet procent. Speciální sazba DPH pro restaurace vzroste ze sedmi procent na deset.

V roce 2016 pak vláda plánuje zavést novou ekologickou daň. Ministerský předseda počítá s tím, že do státní pokladny každý rok přinese zhruba tři miliardy eur.

Někteří byznysmeni reagovali na zveřejněná vládní opatření kriticky. Jsou podle nich méně ambiciózní, než by bylo v současné situaci třeba. Prezident i vláda jsou přitom v poslední době nejen pod silným tlakem průmyslové lobby, ale i veřejnosti, jež je obviňuje z liknavosti.

Mezinárodní měnový fond v pondělí uvedl, že pokud země pro svoji konkurenceschopnost nic neučiní, nebude zaostávat
pouze za Německem, ale také za Itálií a Španělskem. Vyzval Francii zejména ke změnám na trhu práce.