Francie viní tři manažery cementárského gigantu Lafarge z financování teroristů

Lafarge

Lafarge Zdroj: Profimedia.cz

Francouzské úřady v pátek obvinily tři bývalé vysoce postavené činitele firmy Lafarge vyrábějící cement z financování islámských teroristů v Sýrii. Obvinění se vztahuje k období před rokem 2015, kdy se francouzská firma přeměnila ve francouzsko-švýcarské konsorcium LafargeHolcim.

Podle agentury AFP vyšetřovací soudci obvinili bývalého šéfa Lafarge z let 2008 až 2014 Bruna Pescheuxe, jeho nástupce Frédérica Joliboise a tehdejšího bezpečnostního šéfa společnosti Jeana-Claudea Veillarda. Pescheux skončil ve vazbě, zbylí dva jsou vyšetřováni na svobodě, ale pod policejní dohledem.

Podle francouzský úřadů firma platila islamistickým skupinám, včetně Islámského státu, v podstatě výpalné za to, aby její filiálka mohla dál fungovat v severní Sýrii.

Peníze vyplácela nejen za bezpečný průjezd svých zaměstnanců, ale také si prý kupovala od Islámského státu naftu, když teroristé převzali kontrolu nad velkou částí pohonných hmot v zemi. Kontakty se datují do období 2013 až 2014. Ze Sýrie společnost odešla v září 2014.